EPC
MGRT

Ostala prevozna sredstva

Pravice potnikov 

Pravica do svobodnega gibanja je ena najpomembnejših svoboščin državljanov Evropske Unije! Porast mobilnosti v zadnjih desetletjih je pripeljala do tega, da je bilo treba na ravni Evropske unije oblikovati skupna pravila, ki potnikom zagotavljajo enako raven varstva pravic v vseh državah članicah. Evropska unija je tako edino območje na svetu, kjer so pravice potnikov zaščitene z minimalnimi standardi na vseh prevoznih sredstvih. Namen skupnega nabor načel, ki veljajo povsod, je potnikom omogočiti, da svoje pravice poznajo in jih tudi uveljavijo.

Podatki Evropske Unije kažejo, da 59% letalskih potnikov v EU ne pozna svojih pravic, 7% letalskih potnikov ne ve za te pravice, 34% letalskih potnikov pa pravice pozna. Pri nakupu vozovnice 66% državljanov Evropske Unije ne pozna svojih pogodbenih pravic, 34 % jih svoje pravice pozna.

Bistvene pravice potnikov so pravica do informacij, pomoči in odškodnine v primeru, da zamude ali odpovedi potovanja. Več informacij o vaših pravicah, ko potujete z letalom, vlakom, po morju in celinskih plovnih poteh ali z avtobusom najdete tudi na spletnih straneh Tvoja Evropa. 

  

Najnovejši prispevki

Rešene pritožbe


VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?


Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.
Prijavite se na novice!
  Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2022