EPC
MGRT

Nakupi iz tretjih držav

 

S spletnim nakupom izdelkov ali storitev sklenejo potrošniki s prodajalcem pogodbeno razmerje, ki je opredeljeno v splošnih pogojih podjetja. A ker papir prenese vse, je dobro vložiti svoj čas v raziskovanje, kdo sploh je prodajalec in ali sploh gre za dejansko spletno prodajalno ali za kuliso prevarantov? Dalje - so kupci imeli dobre ali slabe izkušnje z nakupom?  Kakšna je kakovost ponudbe?  Nenazadnje pa tudi - kje je podjetje registrirano oz. katero sodišče ima pristojnost za reševanje morebitnih sporov in čigava zakonodaja se upošteva?

Zakonita in poštena mednarodna podjetja v razdelku na svoji spletni strani objavijo informacije o sebi in kontaktne podatke, poleg tega, da nič ne skrivajo, jih k temu do neke mere obvezuje tudi zakonodaja EU. V kolikor spletna prodajalna skriva te informacije ali jih niti ne objavi, se potrošnik upravičeno sprašuje o legitimnosti in verodostojnosti spletnega mesta oz. ponudnika. 

Poštena in zanesljiva podjetja bodo za svoje stranke prav tako v splošnih pogojih opredelila dostavne roke in dodatne stroške povezane z nakupom, kot so stroški dostave, morebitni dodatni stroški zaradi carine in drugih dajatev v primeru nakupa izven EU. Medtem ko morajo v skladu s potrošniško zakonodajo EU podjetja strankam zagotoviti informacije o vseh znanih dodatnih stroških nakupa, tudi v zvezi z dostavo, pa pravno niso dolžna navesti, od kod so naročeni izdelki odpremljeni. Slednje lahko zviša končno ceno izdelka, če gre za dobavitelja izven EU, prav tako pa se v primeru take dobave daljšajo dostavni roki. 

Če se za nakup ob dostavi zaračunajo dodatni stroški, s katerimi bi potrošniki morali biti seznanjeni, lahko plačilo teh stroškov zavrnete in odklonite prevzem blaga. Nato lahko prodajalca obvestite, da ste blago zavrnili, ker ob nakupu niste bili obveščeni o stroških, ali pa ga bo nazaj poslala kar dostavna služba, ki ji niste želeli plačati teh stroškov.

Preden naročite izdelke ali storitve zunaj EU se pozanimajte, katere davke in uvozne stroške boste morda morali plačati. Nakupovanje pri podjetjih, ki poslujejo v državah zunaj EU/EGP, bo vedno povzročilo dodatne stroške, ki so legitimno zaračunani ob vstopu blaga v EU s strani carinskih in davčnih organov. Podrobnejše informacije o dodatnih stroških najdete na spletni strani Finančne uprave RS, v razdelku »Nakup prek spleta iz tretjih držav«.

V primeru težav z nedostaveljenimi izdelki/neizvedenimi storitvami, napačnimi izdelki ali izdelki z napako na svoji banki čimprej podajte zahtevek za finančno povračilo oz. chargeback

Če povzamemo: Vsa podjetja iz EU, ki prodajajo na območju EU, se morajo držati osnovnega okvirja pravic potrošnikov. To velja celo za podjetja, ki imajo svoj sedež izven EU, a svoje izdelke tržijo in prodajajo znotraj EU. Bistvena razlika je v oteženem uveljavljanju pravic potrošnikov, poleg tega pa potrošniki nimajo jamstva glede uporabe prava in ravni varstva potrošniških pravic, če ponudnik ni iz EU … 

Če na spletnem mestu ponudnika v njegovih splošnih pogojih poslovanja ne najdete opredeljenih standardnih potrošniških pravic EU, kot so pravica do preklica in vračila nakupa v 14 dneh od prejema izdelka, uveljavljanja pravic zaradi stvarne napake v dvoletnem garancijskem obdobju, pravice do obveščenosti glede samih izdelkov, končnih cen, uveljavljanja pravic, pogojev in stroškov dostave, pa tudi varstvo pred nepoštenimi praksami ponudnikov, nakupujete na lastno odgovornost.  

Več informacij najdete v publikaciji EK Praktični vodnik: Pristojnost in pravo, ki se uporablja za mednarodne potrošniške pogodbe.


VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?


Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.
Prijavite se na novice!
  Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2022