EPC
MGRT

Novice


25.04.2022

Koristne potrošniške informacije namenjene ukrajinskim državljanom v EU


Naslovna slika

Mreža evropskih potrošniških centrov (EPC) je za ljudi, ki bežijo pred vojno v Ukrajini in so se na varno zatekli v države članice Evropske unije, pripravila uporabna informacijska gradiva o pravicah potrošnikov v ukrajinskem in angleškem jeziku

Priložena gradiva so povezana z različnimi potrošniškimi tematikami in bodo v pomoč ukrajinskim državljanom, ki si urejajo življenje v kateri od držav EU, ter jim olajšala njihove prve potrošniške korake, hkrati pa zagotovila varno udejstvovanje na notranjem trgu. V gradivih med drugim lahko najdejo vsebine, ki se nanašajo na pravico do odprtja bančnega računa, pravice potnikov, pravico do odstopa od spletnih nakupov in nakupov na daljavo, področje sklepanje stanovanjskih in naročniških pogodb, najemanja vozil ter drugo. V kolikor ukrajinski državljani med svojim bivanjem v Sloveniji naletijo na težave s čezmejnimi ponudniki v EU, jim lahko Evropski potrošniški center Slovenije zagotovi brezplačno pravno svetovanje in pomoč.

Več o pravicah lahko ukrajinski državljani najdejo tudi na prenovljeni spletni strani Evropske komisije. Nanjo so umeščene informacije o pravicah v zvezi s prečkanjem meje v države članice EU in pravicah do potovanja znotraj EU. Evropska komisija je uvedla tudi novo direktivo – Temporary Protection Directive o začasni zaščiti, da bi z njo ukrajinskim državljanom ponudila hitro in učinkovito pomoč v EU. Direktiva jim omogoča dovoljenje za začasno prebivanje, kar pomeni dostop do zdravstvenega varstva, izobraževanja, trga dela ter različnih storitev in omrežij EU.

 
 
 

Photo by Elena Mozhvilo from Unsplash.
VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?
Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.
Prijavite se na novice!Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2022