EPC
MGRT

Novice


05.05.2022

Sledenje spletnim aktivnostim za namen trženja


Naslovna slika

Pozivanje k objavljanju ključnikov, kot npr. za znižanje premije zdravstvenega zavarovanja, prejemanje invazivnih oglasov na podlagi vašega preteklega vedenja, izpostavljenost programski opremi, ki prepozna vaša čustva in posluša vaše pogovore, …dobrodošli v pogumnem novem svetu nadzornega gospodarstva!

Komercialni nadzor je že življenjsko dejstvo. Skoraj vse, kar počnemo, kam gremo, kaj nam je všeč in kaj zaužijemo – spremljajo podjetja, z namenom vplivanja na naše izbire in odločitve. Kljub temu, da večina potrošnikov nasprotuje praksam, kot je npr. individualno oziroma prilagojeno oglaševanje, je v digitalnem svetu praktično nemogoče, da oglasov ne bi spremljali, in se s tem izpostavljali profilaciji in ciljanim komercialnim namenom. Če si ne bomo prizadevali k zamejitvi invazivnih praks, kot so te, se bo stanje najverjetneje poslabšalo z uvedbo zmogljivejših komunikacijskih sistemov.

Potrošniki se morajo svobodno odločati o tem, kaj želijo storiti ali kupiti, ne da bi jih nenehno opazovali️, zavajali, manipulirali ali celo prisilili. Da bi pokazali, kako invazivne so in bi lahko postale, prakse komercialnega nadzora, je Evropska potrošniška organizacija (BEUC), ki zastopa interese evropskih potrošnikov od leta 1962, pripravila šaljiv video o nadzornem gospodarstvu, kateri današnje situacije prepleta z možnimi scenariji v ne tako oddaljeni prihodnosti.

Naj potrošniki ponovno nadzorujejo svoje osebne podatke in odločitve!  #StopCommercialSurveillance

 

 
VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?
Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.
Prijavite se na novice!Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2022