EPC
MGRT

Novice


06.06.2024

EURO 2024 in Olimpijske igre


Naslovna slika

Napovednik športnih dogodkov z nasveti za potrošnike 

To poletje bosta v Evropi potekala dva velika športna dogodka, ki ju mnogi Slovenci ne boste zamudili, zato vam svetujemo, da si preberete koristne informacije in nasvete, ki so jih pripravili naši kolegi v Nemčiji in Franciji:  

Evropsko nogometno prvenstvo – UEFA EURO 2024  

Nogometno prvenstvo UEFA Euro 2024 bo potekalo v Nemčiji od 14. junija do 14. julija 2024. Na turnirju bo sodelovalo 24 ekip, ki se bodo pomerile v desetih gostiteljskih mestih: Berlin, München, Hamburg, Leipzig, Frankfurt, Stuttgart, Köln, Dortmund, Düsseldorf in Gelsenkirchen. Turnir se bo začel z uvodno tekmo 14. junija v Münchnu, kjer se bo Nemčija pomerila s Škotsko. Tekme skupinskega dela bodo potekale od 14. do 26. junija, nato pa sledi izločilni del, ki se bo začel s 16. krogom od 29. junija do 2. julija. Četrtfinale bo potekal 5. in 6. julija, polfinale 9. in 10. julija, finale pa 14. julija v Berlinu. Med najpomembnejšimi tekmami skupinskega dela so tekme Nemčije proti Madžarski in Švici, tekme Španije proti Hrvaški in Italiji ter tekme Anglije proti Danski in Sloveniji.  

Podrobnejše informacije o razporedu tekem in prizoriščih najdete na uradni strani UEFA Euro 2024 .    

Za navijače bodo v vsakem gostiteljskem mestu na voljo posebna navijaška območja z javnimi napravami za gledanje, ki bodo poskrbela za praznično vzdušje na celotnem turnirju. Da bi vaša nepozabna nogometna izkušnja potekala brez težav, so na evropskem potrošniškem centru Nemčija pripravili nekaj nasvetov za nakup vstopnic in rezervacijo namestitev:  

  1. Vstopnice za ogled tekem kupujte le pri uradnih prodajalcih ali na uradni spletni strani https://www.uefa.com/euro2024/ticketing/ Pazite na tveganja, povezana s platformami tretjih oseb, kot so goljufije in previsoke cene. Nakup digitalnih vstopnice zahteva, da si potrošniki naložijo aplikacijo UEFA ticket app. 

  1. Odločite se za nastanitev, ki je navedena na uglednih rezervacijskih platformah, in izberite ponudnike s pozitivnimi ocenami. Upoštevajte plačilni sistem, ki ga zagotavlja platforma. Komuniciranje in plačevanje zunaj teh sistemov znatno poveča tveganje goljufije.  

  1. Če želite v času nogometnega prvenstva potovati ugodneje, izberite: 

- Varčno potovanje z avtobusom: Na splošno so avtobusi najugodnejša izbira za premagovanje daljših razdalj v Nemčiji. 

- Zasebna železniška podjetja: Pri potovanjih z vlakom na dolge razdalje upoštevajte zasebna železniška podjetja. Pogosto so cenejša od vodilnega podjetja na trgu "Deutsche Bahn" (DB). Upoštevajte, da zasebna podjetja opravljajo prevoze le na izbranih progah. 

"Deutschland-Ticket" za lokalna in regionalna potovanja: Več mest na turneji je mogoče enostavno prepeljati z regionalnimi vlaki. Za lokalni in regionalni javni prevoz izberite vozovnico "Deutschland-Ticket", ki jo ponuja Deutsche Bahn, največje nemško železniško podjetje. Cena vozovnice je 49 EUR in omogoča mesečno potovanje. Ne pozabite, da ne velja za vlake na dolge razdalje (ICE, IC, EC). 

- Kartice s popustom: Če se odločite za Deutsche Bahn, raziščite kartico "Trial BahnCard 25", ki za tri mesece zagotavlja 25-odstotni popust na vse vozovnice 2. razreda. 

 - Prekličite naročnino: Tako "Deutschland-Ticket" kot "BahnCard" sta naročniški kartici. "Deutschland-Ticket" deluje na podlagi mesečne naročnine. Če se želite izogniti samodejnemu podaljšanju za naslednji mesec, naročnino prekličite takoj po nakupu. Za "poskusno kartico BahnCard" je potrebna odpoved vsaj šest tednov pred iztekom naročniškega obdobja. 

Za navijače iz Slovenije so Slovenske železnice organizirale poseben navijaški vlak, ki bo 20. junija 2024 vozil neposredno od Ljubljane do Münchna in nazaj, za ogled nogometne tekme med Slovenijo in Srbijo na prvenstvu UEFA Euro 2024. Več informacij je na voljo na povezavi - navijaški vlak. 

 

Olimpijske igre 2024 

Olimpijske igre 2024 bodo potekale v Parizu od 26. julija do 11. avgusta. Gre za prve olimpijske igre v Zahodni Evropi po letu 2012. Tekmovanja bodo potekala v 32 športih in 329 dogodkih na različnih prizoriščih po Franciji, vključno s Tahitijem, kjer bo potekalo tekmovanje v deskanju. Posebnost teh iger bo tudi otvoritvena slovesnost, ki bo prvič potekala na prostem ob reki Seni. Med pomembnejšimi dogodki bodo finali v gimnastiki, plavanju in atletiki v večernih urah po lokalnem času. Kolegi iz evropskega potrošniškega centra Francija so za potrošnike pripravili nasvete za nakup vstopnice, za različne možnosti potovanja v Francijo ter za rezervacijo namestitev: 

  1. Prodaja vstopnic za Olimpijske igre 2024 

  1. Rezervacija namestitev med dogodkom 

  1. Paketno potovanje v Franciji   

  1. Različne možnosti javnega prevoza med dogodkom 

  1. Potovanje z osebnim avtomobilom med dogodkom 

  1. Delovanje restavracij in dostava hrane med dogodkom 

  1. Pomoč za potrošnike v primeru težav     
VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?
Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.
Prijavite se na novice!Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2022