EPC
MGRT

Novice


30.05.2022

Doplačilo za potovanje tik pred odhodom


Naslovna slika
Podražitvam na vsakem koraku letos ni videti konca. Po tem, ko so se zaradi pandemije potrošniki že naučili, da je treba pri pogodbah na področju potovanj preveriti določila o odpovedi, morajo sedaj biti pozorni tudi na to ali je cena, ki jo bodo plačali, končna. Po dveh letih zdravstvene krize je večina držav po svetu sprostila omejitve in na ta način ponovno odprla svoje poti turizmu. Poleg tega, da je tik pred začetkom poletne turistične sezone zaznati občutno zvišanje cen tudi v turizmu, pa te, zaradi nestabilnih svetovnih razmer, niso več zagotovljene.
 

Turistične agencije tarnajo nad astronomskimi cenami letalskega goriva, ki da so povzročile vse splošno podražitev letalskih kart in posledično potovalnih paketov. Marsikaterega potnika, ki je že plačal svoj poletni aranžma, je v zadnjih dneh presenetilo obvestilo turistične agencije o izrednem doplačilu dodatka za gorivo, ki pa v prvotno ceno paketnega potovanja ni bilo vključeno, razen kot možnost v določilih splošnih pogodbenih pogojev.

Pomembno je vedeti, da za pogodbe o paketnem potovanju in povezane potovalne aranžmaje Zakon o varstvu potrošnikov določa nekaj posebnosti. Prodajalcu dovoljuje, da pod določenimi pogoji ceno potovanja naknadno lahko zviša. Naknadno zvišanje je mogoče v primeru, da je ta možnost določena v pogodbi, če pogodba vsebuje določilo, da je potrošnik upravičen tudi do znižanja cene in če pogodba vsebuje način izračuna spremembe cene. Takšno naknadno zvišanje cene je mogoče le na podlagi treh zakonsko predpisanih razlogov: kot neposredna posledica spremembe cene prevoza zaradi spremembe cene goriva, zaradi spremembe davkov ali pristojbin za potovalne storitve ali zaradi spremembe menjalnega tečaja valute, ki je povezana s paketnim potovanjem. V ostalih primerih agencije kasnejšega zvišanja stroškov potovalnega aranžmaja ne smejo preložiti na potrošnika. Agencije morajo potrošnika o podražitvi obvestiti na razumljiv in jasen način vsaj 20 dni pred začetkom potovanja, pri čemer mora obvestilo vsebovati tudi izračun zvišanja cene. V primeru, da se cena poviša za več, kot 8 odstotkov dogovorjene cene paketnega potovanja, lahko potrošnik privoli v predlagano spremembo ali pa odstopi od pogodbe turističnega paketa brez plačila odstopnine.

 VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?
Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.
Prijavite se na novice!Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2022