EPC
MGRT

Novice


04.04.2024

Dan odprtih vrat Evropskega potrošniškega centra Slovenija


Naslovna slika

Svetovni dan pravic potrošnikov praznujemo vsako leto 15. marca. EPC Slovenija ta dan vsako leto obeležuje z dogodkom - dnevom odprtih vrat. Letos smo dogodek postavili v nakupovalno središče CityPark Ljubljana, kjer smo obiskovalce ozaveščali o potrošniških pravicah v zvezi s čezmejnimi spletnimi nakupi, potovanji, letalskimi prevozi, najemom in nakupom avtomobila v tujini ter o vidiku trajnostne potrošnje. Trajnostna potrošnja je področje, ki postaja pomembno v evropskem in svetovnem merilu in se je končno začelo odražati tudi v evropskih predpisih. Zato se nam je zdelo pomembno, da potrošnike opozorimo na tri evropske predpise, ki bodo v kratkem stopili v veljavo. Več informacij je na voljo na spodaj priloženih povezavah. 

Ecodesign for Sustainable Products Regulation - European Commission (europa.eu)
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/ip_24_608
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SL/TXT/PDF/?uri=OJ:L_202400825

Zaradi pomembnosti in aktualnosti te teme so se nam na dogodku pridružili kolegi s Sektorja za varstvo potrošnikov z Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, ki so pristojni za pripravo zakonodaje s področja varstva potrošnikov, in podjetje ZEOS d.o.o., ki je ozaveščalo o pomembnosti spreminjanja potrošniških navad in boljšega ravnanja z odpadki. Njihov simpatični hišni mojster Siniša Martin je na stojnici popravljal male gospodinjske aparate, ki so jih lahko v ta namen prinesli mimoidoči obiskovalci. Dva potrošnika sta se razveselila popravljenega aparata za izdelavo sadnih napitkov ter popravljenega kavnega mlinčka. Vsi ostali, ki bi želeli osvežiti ali popraviti svoj aparat, pa lahko na povezavi https://www.zeos.si/spodbujamo-e-krozno/ dobite več informacij. Mojster Siniša Martin nam je namignil, da se najbolj razveseli, ko v popravilo prejme aparat oranžne barve.

Obiskovalci dogodka so se lahko preizkusili v dveh nagradnih igrah, in sicer so lahko ugibali vrednost nakupovalne košarice in ob pravilnem odgovoru osvojili nagrado. Lahko pa so zavrteli naše EPC kolo sreče in ali odgovorili na nagradno vprašanje ali zahtevane pojme narisali, opisali, pokazali v slogu družabne igre Activity in si prav tako prislužili praktične nagrade. Pri tem jim je pomagal naš prisrčni moderator Rok Škrlep, znanec malih TV ekranov in stand up komik.

Dogodek je popestrila maskota podjetja ZEOS d.o.o., ki je predstavljala zabojnik za odpadne baterijske vložke in nedelujoče male električne aparate. Najmlajši pa so se razveselili pisanih balonov, ki so jih lahko odnesli domov.

Dan odprtih vrat EPC Slovenija 2024 smo sklenili zelo zadovoljni, saj smo v duhu trajnostne naravnanosti spodbujali popravilo izdelkov, zmanjšanje količine odpadkov, seznanjanje potrošnikov. Obiskovalcem smo podelili veliko brošur in drugih informacij v zvezi z njihovimi pravicami znotraj Evropske unije.


Da je bilo dogajanje zanimivo in pestro, se lahko prepričate tudi z ogledom fotografij na spletni strani www.epc.si.

VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?
Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.
Prijavite se na novice!Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2022