EPC
MGRT

Dogodki in publikacije


01.07.2021

Nova pravila o DDV pri e-trgovanju


Naslovna slika

V skladu z Direktivo Sveta (EU) 2017/2455, ki spreminja Direktivo 2006/112/EC (DDV direktiva) in Direktivo 2009/132/EC (DDV uvozne oprostitve), se 1. 7. 2021 odpravlja oprostitev plačila DDV za uvoz pošiljk majhne vrednosti do 22 EUR iz tretjih držav. 

Za te pošiljke se po tem datumu obračunal  DDV, ki se pobira ob uvozu.

Nova pravila o DDV se nanašajo predvsem na poenostavitev postopkov za prijavo in plačilo obveznosti DDV pri čezmejnih transakcijah. Z njimi naj bi se zagotovila bolj poštena obdavčitev in bolj enostavna ter skladna pravila o DDV za vse vpletene subjekte.

Podjetjem je na voljo preprost in enoten sistem za prijavo in plačilo obveznosti za DDV pri čezmejnih transakcijah za kupce v EU prek dveh novih spletnih sistemov: sistem „vse na enem mestu“ za DDV ĂŻÂ»Âż(sistem VEM za DDV oz. OSS sistem: One-Stop-Shop) in sistem „vse na enem mestu“ za uvoz ĂŻÂ»Âż(sistem VEM za uvoz oz. IOSS: Import-One-Stop-Shop

Z vidika fizičnih oseb oz. končnih potrošnikov se ne bo spremenilo nič bistvenega, razen da bo potrebno tudi za te pošiljke plačati DDV in morebitne stroške zastopnika (npr. izvajalec poštnih storitev in storitev hitre pošte).

Če se je določen ponudnik registriral za uporabo novega sistema za prijavo in plačilo DDV in bo uporabljal sistem VEM za uvoz, bo ta sistem poskrbel, da bo cena spletnih nakupov, ki ne presegajo 150 EUR, pri teh prodajalcih res končna in brez nepredvidenih stroškov ob dostavi - ne glede na to ali je bilo uvoženo iz druge države članice ali iz tretjih držav. A če dobavitelji ne bodo uporabljali sistema vse-na-enem-mestu VEM, bo stroške DDV in carinjenja moral naknadno plačati potrošnik.  

Nasveti EPC:

  • Kupujte pri prodajalcih in platformah, ki uporabljajo sistem "vse na enem mestu" za uvoz, če gre za ponudnike iz tretjih držav ALI sistem vse-na-enem-mestu za DDV, če gre za prodajalce znotraj EU.
  • Ker ni mogoče preveriti, ali je prodajalec registriran na enem mestu za DDV/uvoz, morate s prodajalcem preveriti, ali navedena cena vključuje DDV/uvozne davke ali ne.  

Koristne povezave:

- novica Finančne uprave Republike Slovenije (FURS)
- informacije o e-trgovanju na spletnem mestu FURS
- informacije o DDV na spletnem mestu FURS
Vse kar morate vedeti o novih pravilih  o DDV pri e-trgovanju

- informacije o novih pravilih na spletnem mestu Evropske komisije
- sistem vse-na-enem-mestu za uvoz (Evropska komisija)
- sistem vse-na-enem-mestu za DDV (Evropska komisija) 

 

Vir: povzeto po FURS 
VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?
Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.
Prijavite se na novice!Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2022