Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.
EPC
MGRT

Svetovanje potrošnikom

Informiranje in svetovanje potrošnikom 

EPC Slovenija potrošnikom nudi informacije in svetovanje s področja pravic potrošnikov, opredeljenih v evropski in nacionalnih zakonodajah, kot tudi v navezavi na aktivnosti potrošnikov – nakupovanje, potovanje, transport, itn.  

Če je potrošnik informiran in ozaveščen, lahko bolje izkoristi prednosti, ki jih s svojo raznovrstnostjo nudi enotni trg, sprejema bolj preudarne in manj tvegane odločitve, lažje se izogne nepotrebnim izdatkom, nenazadnje pa prispeva tudi k omejevanju nepoštenih poslovnih praks prodajalcev in ponudnikov storitev.

Na EPC Slovenija se lahko obrnete, ko:

  • potrebujete nasvet, ki vam bo pomagal izogniti se težavam pri nakupih in potovanjih v Evropi in vam prihranil nepotrebne stroške, 
  • se želite seznaniti o vaših pravicah, kadar imate težavo v zvezi z čezmejnim nakupom blaga ali storitve,
  • se želite seznaniti z možnimi načini reševanja pritožbe, ter s pravicami in dolžnostmi v postopku reševanja spora, 
  • želite izpolniti spletni obrazec za pritožbo v primeru nerešenega problema s tujim prodajalcem,
  • se želite seznaniti z evropskimi in nacionalnimi predpisi s področja varstva potrošnikov.

V primeru težav potrošnike spodbujamo, da sami naredijo prvi korak in ponudnika pisno (npr. po elektronski pošti) obvestijo o težavi. V dopisu je potrebno poleg obrazložitve tudi jasno navesti svoje zahteve. V kolikor ponudnik neutemeljeno zavrne vaš zahtevek oz. se nanj ne odzove v razumnem času, vam lahko pomagamo pri reševanju spora.

Postopek obravnave

Svetujemo vam v času uradnih ur, in sicer osebno, po telefonu ali po elektronski pošti.

Prejem vprašanja, poslanega po elektronski pošti oz. preko spletnega obrazca se potrdi z avtomatskim odgovorom, na vprašanja odgovarjamo po vrstnem redu, glede na datum prejema.

Svetujemo fizičnim osebam in zgolj v zadevah, ki spadajo v področje našega delovanja.

Na vsa posredovana vprašanja potrošnikov se skušamo odzvati v najkrajšem možnem času, zato vas prosimo, da nas obvestite, če zahtevanih informacij oz. določenega svetovanja ne rabite več.

Kontaktni obrazec

 

email address:
Homepage:
URL:
Comment:


VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?
Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2018

Glavne potrošniške teme

O mreži EPC

Mrežo Evropskih potrošniških centrov (ECC net) je leta 2005 vzpostavila Evropska unija z namenom, da bi bili potrošniki bolje obveščeni o pravicah na skupnem notranjem trgu, in da bi imeli v primeru težav pri uveljavljanju pravic na voljo brezplačno pomoč.

Mreža evropskih potrošniških centrov vključuje centre, ki delujejo v vseh državah članicah, sodelujeta pa tudi Norveška in Islandija. Vsi centri v mreži delujejo po enakih pravilih in zasledujejo enake cilje, ki so začrtani v programskih dokumentih Evropske komisije.

Delovanje mreže EPC sodi med skupne ukrepe Evropske komisije in držav članic na področju zagotavljanja informacij in pomoči potrošnikom pri uveljavljanju njihovih pravic.

Mreža EPC:

O nas

Evropski potrošniški center Slovenija
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Kotnikova 5
1000 Ljubljana

e-naslov:
epc.mgrt@gov.si (za splošna vprašanja o EPC, vprašanja novinarjev)
ECCNET-SI@ec.europa.eu (za vprašanja potrošnikov o njihovih pravicah)
telefon: 01 400 3729

Uradne ure centra so vsak delovnik med 9.00 in 13.00.

V primeru obiska vas prosimo za predhodno najavo.

Listina kakovosti Mreže EPC

Sofinanciranje

European Union

Sofinancirano s strani Evropske unije