Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.
EPC
MGRT

Rešene pritožbe potrošnikov

Zavrnjen vavčer za odpovedan let


24.05.2021

Zavrnjen vavčer za odpovedan let

Potrošnik je ob koncu leta 2019 rezerviral dve letalski karti pri španskem nizkocenovnem prevozniku Vueling. Ob koncu aprila 2020 je prevoznik zaradi pandemije covid-19 let odpovedal in potrošniku ponudil vavčer v vrednosti kupljenih vozovnic (266 €). 

Potrošnik je v odgovoru na dopis prevoznika zavrnil vavčer in zahteval povračilo plačil ter potrditev prejema svoje zahteve. Ker odgovora prevoznika na ta, niti na vse naslednje dopise, ni prejel, prevoznik pa je bil nedosegljiv tudi prek telefona, je potrošnik, po skoraj šest mesečnem čakanju  za pomoč zaprosil Evropski potrošniški center Slovenija. 

Ker je bil let odpovedan s strani prevoznika, je skladno z Uredbo 261/2004 potrošnik upravičen do povračila polne cene vozovnice, na kar so prevoznika opozorili kolegi na španskem EPC. Prevoznik je nato na začetku maja 2021 sporočil, da bo potrošniku sredstva vrnil na njegovo kreditno kartico, kar je potrošnik kasneje tudi potrdil, in tako po enem letu končno prišel do svoje pravice.

 


 

Photo by Daniel Eledut on Unsplash
VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?

Vračilo kupnine.
19.46% - 337
Vračilo kupnine in odškodnino.
4.97% - 86
Nadomestni let.
19.8% - 343
Nadomestni let in odškodnino.
2.14% - 37
Nadomestni let + oskrbo in odškodnino.
1.73% - 30
Nič od navedenega.
36.72% - 636

Št. glasov: 1732 - 84.82%
Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2020

Glavne potrošniške teme

O mreži EPC

Mrežo Evropskih potrošniških centrov (ECC net) je leta 2005 vzpostavila Evropska unija z namenom, da bi bili potrošniki bolje obveščeni o pravicah na skupnem notranjem trgu, in da bi imeli v primeru težav pri uveljavljanju pravic na voljo brezplačno pomoč.

Mreža evropskih potrošniških centrov vključuje centre, ki delujejo v vseh državah članicah, sodelujejo pa tudi Norveška, Islandija in Združeno kraljestvo. Vsi centri v mreži delujejo po enakih pravilih in zasledujejo enake cilje, ki so začrtani v programskih dokumentih Evropske komisije.

Delovanje mreže EPC sodi med skupne ukrepe Evropske komisije in držav članic na področju zagotavljanja informacij in pomoči potrošnikom pri uveljavljanju njihovih pravic.

Mreža EPC:

O nas

Evropski potrošniški center Slovenija
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Kotnikova 5
1000 Ljubljana

Kontakt za novinarska in splošna vprašanja:
epc.mgrt@gov.si

Kontakti za vprašanja potrošnikov in svetovanje:
ECCNET-SI@ec.europa.eu (za vprašanja potrošnikov o njihovih pravicah)
telefon za svetovanje: 01 400 3729

Svetovanje potrošnikom po telefonu poteka vsak torek in četrtek med 10.00 in 11.00 uro.

V primeru obiska vas prosimo za predhodno najavo.

Listina kakovosti Mreže EPC

Sofinanciranje

European Union

Sofinancirano s strani Evropske unije