Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.
EPC
MGRT

Rešene pritožbe potrošnikov

Zavajujoče oglaševanje potrošnika spodbudilo k registraciji in plačilu naročnine


13.09.2021

Zavajujoče oglaševanje potrošnika spodbudilo k registraciji in plačilu naročnine

Potrošnik je želel dostopati do oglaševane vsebine na HBO GO portalu, zato se je registriral in plačal enomesečno članarino. Z urejenim dostopom je ugotovil, da oglaševana vsebina ni več na voljo, zato je naročnino nemudoma preklical, brez ogleda katere koli druge vsebine, in na podporno službo naslovil zahtevo za vračilo zneska.

Ker je podporna služba njegovo zahtevo za povračilo vplačane naročnine zavrnila brez konkretne utemeljitve, se je potrošnik v skladu z 20. točko splošnih pogojev ponudnika obrnil na Tržni inšpektorat, ki je zaradi čezmejnega elementa potrošnika preusmeril na EPC Slovenija.

EPC je pritožbo potrošnika proučil, utemeljil in predal kolegom na Češko, kjer ima ponudnik HBO GO sedež. Poleg pravic zaradi zavajajočega oglaševanja, je imel potrošnik tudi  pravico do odstopa od pogodbe v 14 dneh, ki je opredeljena v Direktivi 2011/83/EU o pravicah potrošnikov

Ponudnik je v odgovoru oznanil, da rešuje zadevo neposredno s potrošnikom, le-ta pa nam je po dveh mesecih  sporočil, da je prejel povračilo.

 

Photo by Ricardo Ortiz from Pexels.
VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?

Vračilo kupnine.
19.46% - 337
Vračilo kupnine in odškodnino.
4.97% - 86
Nadomestni let.
19.8% - 343
Nadomestni let in odškodnino.
2.14% - 37
Nadomestni let + oskrbo in odškodnino.
1.73% - 30
Nič od navedenega.
36.72% - 636

Št. glasov: 1732 - 84.82%
Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2020

Glavne potrošniške teme

O mreži EPC

Mrežo Evropskih potrošniških centrov (ECC net) je leta 2005 vzpostavila Evropska unija z namenom, da bi bili potrošniki bolje obveščeni o pravicah na skupnem notranjem trgu, in da bi imeli v primeru težav pri uveljavljanju pravic na voljo brezplačno pomoč.

Mreža evropskih potrošniških centrov vključuje centre, ki delujejo v vseh državah članicah, sodelujejo pa tudi Norveška, Islandija in Združeno kraljestvo. Vsi centri v mreži delujejo po enakih pravilih in zasledujejo enake cilje, ki so začrtani v programskih dokumentih Evropske komisije.

Delovanje mreže EPC sodi med skupne ukrepe Evropske komisije in držav članic na področju zagotavljanja informacij in pomoči potrošnikom pri uveljavljanju njihovih pravic.

Mreža EPC:

O nas

Evropski potrošniški center Slovenija
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Kotnikova 5
1000 Ljubljana

Kontakt za novinarska in splošna vprašanja:
epc.mgrt@gov.si

Kontakti za vprašanja potrošnikov in svetovanje:
ECCNET-SI@ec.europa.eu (za vprašanja potrošnikov o njihovih pravicah)
telefon za svetovanje: 01 400 3729

Svetovanje potrošnikom po telefonu poteka vsak torek in četrtek med 10.00 in 11.00 uro.

V primeru obiska vas prosimo za predhodno najavo.

Listina kakovosti Mreže EPC

Sofinanciranje

European Union

Sofinancirano s strani Evropske unije