Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.
EPC
MGRT

Novice

Koristne potrošniške informacije namenjene ukrajinskim državljanom v EU


25.04.2022

Koristne potrošniške informacije namenjene ukrajinskim državljanom v EU

Mreža evropskih potrošniških centrov (EPC) je za ljudi, ki bežijo pred vojno v Ukrajini in so se na varno zatekli v države članice Evropske unije, pripravila uporabna informacijska gradiva o pravicah potrošnikov v ukrajinskem in angleškem jeziku

Priložena gradiva so povezana z različnimi potrošniškimi tematikami in bodo v pomoč ukrajinskim državljanom, ki si urejajo življenje v kateri od držav EU, ter jim olajšala njihove prve potrošniške korake, hkrati pa zagotovila varno udejstvovanje na notranjem trgu. V gradivih med drugim lahko najdejo vsebine, ki se nanašajo na pravico do odprtja bančnega računa, pravice potnikov, pravico do odstopa od spletnih nakupov in nakupov na daljavo, področje sklepanje stanovanjskih in naročniških pogodb, najemanja vozil ter drugo. V kolikor ukrajinski državljani med svojim bivanjem v Sloveniji naletijo na težave s čezmejnimi ponudniki v EU, jim lahko Evropski potrošniški center Slovenije zagotovi brezplačno pravno svetovanje in pomoč.

Več o pravicah lahko ukrajinski državljani najdejo tudi na prenovljeni spletni strani Evropske komisije. Nanjo so umeščene informacije o pravicah v zvezi s prečkanjem meje v države članice EU in pravicah do potovanja znotraj EU. Evropska komisija je uvedla tudi novo direktivo – Temporary Protection Directive o začasni zaščiti, da bi z njo ukrajinskim državljanom ponudila hitro in učinkovito pomoč v EU. Direktiva jim omogoča dovoljenje za začasno prebivanje, kar pomeni dostop do zdravstvenega varstva, izobraževanja, trga dela ter različnih storitev in omrežij EU.
 
 
 

Photo by Elena Mozhvilo from Unsplash.
VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?
Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2020

Glavne potrošniške teme

O mreži EPC

Mrežo Evropskih potrošniških centrov (ECC net) je leta 2005 vzpostavila Evropska unija z namenom, da bi bili potrošniki bolje obveščeni o pravicah na skupnem notranjem trgu, in da bi imeli v primeru težav pri uveljavljanju pravic na voljo brezplačno pomoč.

Mreža evropskih potrošniških centrov vključuje centre, ki delujejo v vseh državah članicah, sodelujejo pa tudi Norveška, Islandija in Združeno kraljestvo. Vsi centri v mreži delujejo po enakih pravilih in zasledujejo enake cilje, ki so začrtani v programskih dokumentih Evropske komisije.

Delovanje mreže EPC sodi med skupne ukrepe Evropske komisije in držav članic na področju zagotavljanja informacij in pomoči potrošnikom pri uveljavljanju njihovih pravic.

Mreža EPC:

O nas

Evropski potrošniški center Slovenija
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Kotnikova 5
1000 Ljubljana

Kontakt za novinarska in splošna vprašanja:
epc.mgrt@gov.si

Kontakti za vprašanja potrošnikov in svetovanje:
ECCNET-SI@ec.europa.eu (za vprašanja potrošnikov o njihovih pravicah)
telefon za svetovanje: 01 400 3729

Svetovanje potrošnikom po telefonu poteka vsak torek in četrtek med 10.00 in 11.00 uro.

V primeru obiska vas prosimo za predhodno najavo.

Listina kakovosti Mreže EPC

Sofinanciranje

European Union

Sofinancirano s strani Evropske unije