Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.
EPC
MGRT

Dogodki in publikacije

Varstvo in uveljavljanje potrošniških pravic


28.09.2020

Varstvo in uveljavljanje potrošniških pravic

Oktobrsko ozaveščanje potrošnikov je del širše kampanje ob 15. obletnici mreže EPC. Vsak mesec je poudarjena nova potrošniška tema. Na podlagi kampanje, s katero EPC Belgija predstavlja priročni »point&click« kažipot v pdf formatu in kratki predstavitveni video (v angleškem jeziku), bodo oktobra EPC-ji po vsej Evropi potrošnike obveščali o možnih pristopih za reševanje sporov. 

Povzetek korakov reševanja potrošniške težave od njenega nastanka do rešitve:

1. Najprej preverite svoje zakonske pravice in ugotovite, ali je vaša pritožba utemeljena. Pri tem si lahko pomagate z informacijami na spletni strani EPC, kjer so zbrane informacije o pravicah potrošnikov, ki jih imajo po evropski zakonodaji, in druge koristne potrošniške informacije. 

Če ste še vedno v dvomih o svojih pravicah v zvezi s čezmejnim nakupom (pri prodajalcu v drugi državi članici EU, Islandiji, Norveški ali Združenem kraljestvu), lahko za nasvet vprašate po telefonu v času uradnih ur EPC ali oddate vprašanje preko obrazca na spletni strani EPC. Če gre za težavo s slovenskim ponudnikom, je pravi naslov za nasvet služba za svetovanje potrošnikom na MGRT ali nacionalna potrošniška organizacija (če ste njen član). Če pa bi se radi čez slovenskega ponudnika pritožili, se lahko obrnete na pristojni nadzorni organ, Tržni inšpektorat RS (TIRS). 

2. Na podlagi prejetih informacij v drugem koraku poskusite najti rešitev s prodajalcem – opozorite ga na svoje pravice in ga seznanite s svojim zahtevkom. Za komuniciranje s tujim ponudnikom lahko uporabite vzorčne dopise v angleškem jeziku na naši spletni strani. 

3. Če vaša težava še vedno ni odpravljena in potrebujete dodatno pomoč, se lahko v primeru čezmejne pritožbe obrnete na EPC preko obrazca na spletni strani EPC; če gre za pritožbo zoper domačega ponudnika, pa na pristojni nadzorni organ – TIRS. 

4. Če ste naročilo plačali s kreditno kartico, lahko izpodbijate transakcijo in zahtevate povračilo kupnine prek banke, ki je izdajateljica vaše kartice (tako imenovana chargeback), več o postopku tudi na epc.si. 

5. Organi za izvensodno reševanje potrošniških sporov (IRPS) vas lahko hitro in poceni pripeljejo do rešitve spora, vendar mora ponudnik privoliti v tovrstno sodelovanje z organi IRPS. Sektorji na področju financ in energetike pa so k temu obvezani. Več informacij lahko najdete na platformi za spletno reševanje sporov (SRS). 

6. Včasih potrošniku preostane zgolj še ena možnost: sodišče. Da bi se povečala dostopnost pravnih postopkov potrošnikom, je zakonodaja EU vzpostavila dva poenostavljena sodna postopka: evropski postopek v sporih majhnih vrednosti (EPSMV) in evropski plačilni nalog (EPN).   

Pomembno pri reševanju morebitnega spora s ponudnikom je, da ste predhodno preverili, ali je vreden zaupanja. Če sumite, da nekaj ni povsem v redu, lahko s pomočjo orodja, ki ga je pripravil EPC Belgija – (Webshop Check), ugotovite, ali so vaši sumi upravičeni. V primeru, da ste bili žrtev prevare, vam preostane zgolj še prijava zadeve policiji.

 

 

PDF kažipot za potrošnike (Velikost: 1.04 MB)

 

 

 

 
VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?
Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2020

Glavne potrošniške teme

O mreži EPC

Mrežo Evropskih potrošniških centrov (ECC net) je leta 2005 vzpostavila Evropska unija z namenom, da bi bili potrošniki bolje obveščeni o pravicah na skupnem notranjem trgu, in da bi imeli v primeru težav pri uveljavljanju pravic na voljo brezplačno pomoč.

Mreža evropskih potrošniških centrov vključuje centre, ki delujejo v vseh državah članicah, sodelujejo pa tudi Norveška, Islandija in Združeno kraljestvo. Vsi centri v mreži delujejo po enakih pravilih in zasledujejo enake cilje, ki so začrtani v programskih dokumentih Evropske komisije.

Delovanje mreže EPC sodi med skupne ukrepe Evropske komisije in držav članic na področju zagotavljanja informacij in pomoči potrošnikom pri uveljavljanju njihovih pravic.

Mreža EPC:

O nas

Evropski potrošniški center Slovenija
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Kotnikova 5
1000 Ljubljana

Kontakt za novinarska in splošna vprašanja:
epc.mgrt@gov.si

Kontakti za vprašanja potrošnikov in svetovanje:
ECCNET-SI@ec.europa.eu (za vprašanja potrošnikov o njihovih pravicah)
telefon za svetovanje: 01 400 3729

Svetovanje potrošnikom po telefonu poteka vsak torek in četrtek med 10.00 in 11.00 uro.

V primeru obiska vas prosimo za predhodno najavo.

Listina kakovosti Mreže EPC

Sofinanciranje

European Union

Sofinancirano s strani Evropske unije