Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.
EPC
MGRT

Rešene pritožbe potrošnikov

Uspešno povračilo stroškov zaradi predčasne vrnitve s počitnic


13.11.2020

Uspešno povračilo stroškov zaradi predčasne vrnitve s počitnic

Potrošnik je pri slovenski potovalni agenciji rezerviral paketno potovanje s povratnim letom in namestitvijo, ki ga je sicer v letošnjem marcu organizirala nemška turistična agencija. Šlo je za počitniško destinacijo v Španiji, kjer naj bi si potrošnik z mlado družino privoščil krajši oddih.

Zaradi razglasa epidemije v Sloveniji je potrošnik 12. marca, en dan pred odhodom, pri slovenski agenciji preveril, ali je potovanje zaradi razglašenih razmer še zmeraj možno. Odgovor agencije je bil pritrdilen, hkrati pa so potrošniku položili na znanje, da če odpove potovanje tik pred zdajci, ni upravičen do povračila vplačanega potovanja.

Prihod družine na počitniško lokacijo je sovpadal s strogimi zajezitvenimi ukrepi, ki so stopili v veljavo zgolj en dan po njihovem prihodu in spoštovanje katerih je pomagala uveljavljati tudi vojska. 

Glede na to, kako hitro se je dogajanje stopnjevalo, se je mlada družina iz previdnosti odločila za predčasno vrnitev. Tako slovenska kot tudi nemška turistična agencija sta družini svetovali, da je v danem trenutku najbolje počakati na že rezerviran let domov, saj naj ne bi bilo  možno urediti takojšnjo vrnitev z drugim letom. Predloga potrošnik seveda ni upošteval, saj so bili ujetniki v lastnem apartmaju, zato je na lastne stroške kupil vozovnice za vrnitev, kar se je izkazalo za dobro potezo, saj je bil tudi njihov povratni let zaradi razmer s koronavirusom odpovedan. Poleg tega mu je bilo s strani nemškega organizatorja rečeno, da bi v primeru predčasne vrnitve bili upravičeni do povračila denarja za nakup letalskih vozovnic.

V zvezi s pritožbo in zahtevo za povračilo stroškov se je potrošnik moral obrniti na nemškega organizatorja potovanja, ki pa se je v svojem povratnem sporočilu ogradil od nepredvidenih okoliščin, za katere se ni čutil odgovornega in potrošniku v zameno za nastale nevšečnosti ponudil vavčer v višini 150 €, medtem ko je samo potovanje potrošnika stalo slabih 600 €. Poleg tega je za pot domov porabil dodatnih 1000 €. 

Družina se je seveda ob tem počutila izigrano, saj so še pred odhodom tako pri ponudniku kot pri organizatorju potovanja preverjali, ali je sploh smiselno odpotovati glede na okoliščine. Glede na odziv tako enega kot drugega turističnega ponudnika so pričakovali odgovornost kot tudi varstvo v primeru zapletov, torej tudi pomoč in podporo pri predčasni vrnitvi.  

Ob vključitvi EPC Slovenija, ki je primer posredoval kolegom v Nemčijo, je organizator potovanja potrošniku julija ponudil vavčer v višini 775 €, medtem ko je potnik zahteval povračilo vsaj v višini 600 €, kolikor so ga tudi stale nesojene počitnice v Španiji. Ker je potrošnik zavrnil prejem vavčerja, se je organizator potovanja obrnil neposredno na njega. Čez nekaj časa je EPC Nemčija prejel novo ponudbo organizatorja potovanja, ki ni mogel vzpostaviti stika s potrošnikom, in sicer je tokrat, v izogib pravnemu sporu, pripravil ponudbo za vračilo 925 €. 

Potrošnik, vesel ponudbe, je v dobrih dveh tednih na svojem računu zaznal priliv s strani organizatorja potovanja, s čimer se je primer uspešno zaključil.

 

 

Photo by Nandhu Kumar from Pexels

 
VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?

Vračilo kupnine.
28.3% - 309
Vračilo kupnine in odškodnino.
7.14% - 78
Nadomestni let.
26.92% - 294
Nadomestni let in odškodnino.
2.84% - 31
Nadomestni let + oskrbo in odškodnino.
2.29% - 25
Nič od navedenega.
22.62% - 247

Št. glasov: 1092 - 90.11%
Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2019

Glavne potrošniške teme

O mreži EPC

Mrežo Evropskih potrošniških centrov (ECC net) je leta 2005 vzpostavila Evropska unija z namenom, da bi bili potrošniki bolje obveščeni o pravicah na skupnem notranjem trgu, in da bi imeli v primeru težav pri uveljavljanju pravic na voljo brezplačno pomoč.

Mreža evropskih potrošniških centrov vključuje centre, ki delujejo v vseh državah članicah, sodelujeta pa tudi Norveška in Islandija. Vsi centri v mreži delujejo po enakih pravilih in zasledujejo enake cilje, ki so začrtani v programskih dokumentih Evropske komisije.

Delovanje mreže EPC sodi med skupne ukrepe Evropske komisije in držav članic na področju zagotavljanja informacij in pomoči potrošnikom pri uveljavljanju njihovih pravic.

Mreža EPC:

O nas

Evropski potrošniški center Slovenija
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Kotnikova 5
1000 Ljubljana

Kontakti:
epc.mgrt@gov.si; 01 400 3757 (za splošna vprašanja o EPC, vprašanja novinarjev)
ECCNET-SI@ec.europa.eu (za vprašanja potrošnikov o njihovih pravicah)
telefon za svetovanje: 01 400 3729

Svetovanje potrošnikom po telefonu poteka vsak torek in četrtek med 10.00 in 11.00 uro.

V primeru obiska vas prosimo za predhodno najavo.

Listina kakovosti Mreže EPC

Sofinanciranje

European Union

Sofinancirano s strani Evropske unije