Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.
EPC
MGRT

Dogodki in publikacije

Svetovni dan potrošnikov - Dan odprtih vrat EPC Slovenija 2018


16.03.2018

Svetovni dan potrošnikov - Dan odprtih vrat EPC Slovenija 2018

Evropski potrošniški center Slovenija je tudi letos na Svetovni dan pravic potrošnikov, 15. marca, organiziral dan odprtih vrat, namenjen ozaveščanju potrošnikov o njihovih pravicah. Dogodek je potekal na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. 

Letošnji dogodek je bil namenjen predvsem mladim. Zanje smo skupaj s strokovnjaki iz Urada RS za intelektualno lastnino in Nacionalnega odzivnega centra za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij (SI-CERT), izvedli predavanja o pravicah, ki jih je treba poznati pri čezmejnem spletnem nakupovanju, o problematiki kupovanja ponaredkov, pravicah letalskih potnikov ter najpogostejših prevarah na družbenih omrežjih.

Za odgovore na različna potrošniška vprašanja so bili na voljo tudi strokovnjaki na področju varstva potrošnikov z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, predstavniki Tržnega inšpektorata RS ter center Solvit, ki svetuje in nudi pomoč slovenskim državljanom pri zapletenih z javnimi organi drugih držav članic.

Naša pisarna je bila tudi tokrat v dvonadstropnem angleškem starodobniku, okrog njega pa je potekalo dogajanje s kolesom sreče in drugimi nagradnimi igrami, v katerih so obiskovalci lahko preizkusili, kako dobro poznajo svoje potrošniške pravice.

Hvala vsem, ki ste pri dogodku kakorkoli sodelovali ali se ga udeležili, še posebej srednjim šolam, ki so se odzvale povabilu. 

 
VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?

Vračilo kupnine.
33.89% - 244
Vračilo kupnine in odškodnino.
8.47% - 61
Nadomestni let.
25.69% - 185
Nadomestni let in odškodnino.
2.78% - 20
Nadomestni let + oskrbo in odškodnino.
2.08% - 15
Nič od navedenega.
12.78% - 92

Št. glasov: 720 - 85.69%
Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2017

Glavne potrošniške teme

O mreži EPC

Mrežo Evropskih potrošniških centrov (ECC net) je leta 2005 vzpostavila Evropska unija z namenom, da bi bili potrošniki bolje obveščeni o pravicah na skupnem notranjem trgu, in da bi imeli v primeru težav pri uveljavljanju pravic na voljo brezplačno pomoč.

Mreža evropskih potrošniških centrov vključuje centre, ki delujejo v vseh državah članicah, sodelujeta pa tudi Norveška in Islandija. Vsi centri v mreži delujejo po enakih pravilih in zasledujejo enake cilje, ki so začrtani v programskih dokumentih Evropske komisije.

Delovanje mreže EPC sodi med skupne ukrepe Evropske komisije in držav članic na področju zagotavljanja informacij in pomoči potrošnikom pri uveljavljanju njihovih pravic.

Mreža EPC:

O nas

Evropski potrošniški center Slovenija
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Kotnikova 5
1000 Ljubljana

e-naslov:
epc.mgrt@gov.si (za splošna vprašanja o EPC, vprašanja novinarjev)
ECCNET-SI@ec.europa.eu (za vprašanja potrošnikov o njihovih pravicah)
telefon: 01 400 3729

Uradne ure centra so vsak delovnik med 9.00 in 13.00.

V primeru obiska vas prosimo za predhodno najavo.

Listina kakovosti Mreže EPC

Sofinanciranje

European Union

Sofinancirano s strani Evropske unije