Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.
EPC
MGRT

Novice

Storitve spletnih vsebin kmalu dostopne tudi na potovanju v EU


21.03.2018

Storitve spletnih vsebin kmalu dostopne tudi na potovanju v EU

Polovica Evropejcev dostopa do interneta preko svojih mobilnih naprav. Poleg tega jih vedno več kupuje glasbo in video vsebine preko spleta, še posebej v obliki naročnin. Vsi ti bodo kmalu lahko dostopali do tovrstnih vsebin tudi na potovanju v drugi državi EU.

S 1. aprilom se namreč začne uporabljati Uredba o zagotavljanju čezmejne prenosljivosti storitev spletnih vsebin na notranjem trgu, ki bo potrošnikom, ki prebivajo v EU omogočila, da lahko med obiskom druge države EU še naprej uporabljajo storitve spletnih vsebin – gledajo filme ali športne dogodke, poslušajo glasbo, prenašajo e-knjige ali igrajo spletne igre. V skladu z novimi pravili ponudniki storitev spletnih vsebin potrošnikom ne bodo smeli dodatno zaračunavati zagotavljanja čezmejne prenosljivosti.

Pravila bodo veljala tudi za prenosljivost spletnih naročnin za športne prenose, in sicer, če je šport del televizijskega ali radijskega programa, ki je na voljo prek spleta, če je šport del televizijskega ali radijskega programa, ki je na voljo prek spleta, če je šport del celotnega paketa spletnih storitev, katerega glavna značilnost je zagotavljanje del, ki so zaščitena z avtorskimi ali sorodnimi pravicami (npr. filmi in nanizanke), ter tudi če organizator športnih dogodkov vzpostavi namensko storitev spletnih vsebin.

Več informacij je dostopnih na spletni strani Evropske komisije
VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?
Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2017

Glavne potrošniške teme

O mreži EPC

Mrežo Evropskih potrošniških centrov (ECC net) je leta 2005 vzpostavila Evropska unija z namenom, da bi bili potrošniki bolje obveščeni o pravicah na skupnem notranjem trgu, in da bi imeli v primeru težav pri uveljavljanju pravic na voljo brezplačno pomoč.

Mreža evropskih potrošniških centrov vključuje centre, ki delujejo v vseh državah članicah, sodelujeta pa tudi Norveška in Islandija. Vsi centri v mreži delujejo po enakih pravilih in zasledujejo enake cilje, ki so začrtani v programskih dokumentih Evropske komisije.

Delovanje mreže EPC sodi med skupne ukrepe Evropske komisije in držav članic na področju zagotavljanja informacij in pomoči potrošnikom pri uveljavljanju njihovih pravic.

Mreža EPC:

O nas

Evropski potrošniški center Slovenija
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Kotnikova 5
1000 Ljubljana

e-naslov:
epc.mgrt@gov.si (za splošna vprašanja o EPC, vprašanja novinarjev)
ECCNET-SI@ec.europa.eu (za vprašanja potrošnikov o njihovih pravicah)
telefon: 01 400 3729

Uradne ure centra so vsak delovnik med 9.00 in 15.00.

Dne 24.12. in 31.12. so uradne ure do 13.00.

V primeru obiska vas prosimo za predhodno najavo.

Listina kakovosti Mreže EPC

Sofinanciranje

European Union

Sofinancirano s strani Evropske unije