Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.
EPC
MGRT

Novice

Stavka: sodišče v Luxembourgu odločilo, da mora Lufthansa potnikom plačati odškodnino


07.08.2018

 Stavka: sodišče v Luxembourgu odločilo, da mora Lufthansa potnikom plačati odškodnino

 
Sodišče v Luksemburgu je odločilo, da mora letalska družba Lufthansa izplačati odškodnino potnikom, ki so bili prizadeti zaradi stavke, saj se prevoznik v konkretnem primeru ne more sklicevati na izredne razmere. To je druga odločitev te vrste v kratkem času.

Oktobra 2016 so piloti nemškega prevoznika Lufthansa stavkali, kar je med drugim povzročilo, da je bil let dveh potnikov iz Luksemburga v Oslo odpovedan. Potnika sta bila preusmerjena na drugo letalo, ki je na končni namembni kraj prispelo s 3-urno zamudo.

Potnika sta sprva skušala sama uveljaviti pravice pri prevozniku, nato pa sta za pomoč zaprosila EPC Luksemburg. Ker jima tudi s pomočjo Mreže EPC ni uspelo doseči odškodnine, sta vložila tožbo na sodišče. V ta namen sta uporabila Evropski postopek v sporih majhne vrednosti, kjer zastopanje odvetnika ni potrebno, poleg tega pa je v Luksemburgu ta postopek brezplačen.

Sodišče je v konkretnem primeru odločilo, da napovedna stavka skladno z Uredbo 261/2004 o določitvi skupnih pravil glede odškodnine in pomoči potnikom v primerih zavrnitve vkrcanja, odpovedi ali velike zamude letov ne šteje za izredne razmere. Letalski prevoznik je zato dolžan plačati odškodnino potnikom, katerih let je bil zaradi tega odpovedan ali pa so utrpeli zamudo. Sodba temelji na odločitvi Sodišča EU v zadevi Helga Krüsemannn in drugi/TuIfly GmbH, sprejeti aprila 2018, kjer je sodišče odločilo, da »divja stavka« letalskega osebja po nepričakovani objavi prestrukturiranja podjetja, ne šteje za izredne razmere, zaradi katerih bi bila letalska družba oproščena obveznosti plačila odškodnine potnikom, katerih let je bil odpovedan ali je imel daljšo zamudo.

 
VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?
Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2017

Glavne potrošniške teme

O mreži EPC

Mrežo Evropskih potrošniških centrov (ECC net) je leta 2005 vzpostavila Evropska unija z namenom, da bi bili potrošniki bolje obveščeni o pravicah na skupnem notranjem trgu, in da bi imeli v primeru težav pri uveljavljanju pravic na voljo brezplačno pomoč.

Mreža evropskih potrošniških centrov vključuje centre, ki delujejo v vseh državah članicah, sodelujeta pa tudi Norveška in Islandija. Vsi centri v mreži delujejo po enakih pravilih in zasledujejo enake cilje, ki so začrtani v programskih dokumentih Evropske komisije.

Delovanje mreže EPC sodi med skupne ukrepe Evropske komisije in držav članic na področju zagotavljanja informacij in pomoči potrošnikom pri uveljavljanju njihovih pravic.

Mreža EPC:

O nas

Evropski potrošniški center Slovenija
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Kotnikova 5
1000 Ljubljana

e-naslov:
epc.mgrt@gov.si (za splošna vprašanja o EPC, vprašanja novinarjev)
ECCNET-SI@ec.europa.eu (za vprašanja potrošnikov o njihovih pravicah)
telefon: 01 400 3729

Uradne ure centra so vsak delovnik med 9.00 in 13.00.

V primeru obiska vas prosimo za predhodno najavo.

Listina kakovosti Mreže EPC

Sofinanciranje

European Union

Sofinancirano s strani Evropske unije