Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.
EPC
MGRT

Novice

Sodišče EU: V primeru odpovedi leta mora letalska družba povrniti tudi provizije


13.09.2018

Sodišče EU: V primeru odpovedi leta mora letalska družba povrniti tudi provizije

Potnik iz Nemčije je preko posrednika Opodo (opodo.de) zase in za svojo družino kupil vozovnice za let iz Hamburga (Nemčija) v Faro (Portugalska) z letalskim prevoznikom Vueling Airlines. Ker je bil let odpovedan, so od prevoznika zahtevali vračilo kupnine, ki je znašla 1108,88 EUR. Prevoznik se je strinjal, da vrne 1031,88 EUR, kolikor je prejel od posrednika, zavrnil pa je povračilo preostalih 77 EUR, ki jih je družba Opodo prejela kot provizijo.

Okrajno sodišče v Hamburgu, ki odloča o sporu, je v zvezi s tem prosilo Sodišče EU za razlago Uredbe o pravicah letalskih potnikov.

Nemško sodišče je želelo izvedeti, ali cena vozovnice, ki jo je treba upoštevati za določitev zneska povračila stroškov, ki ga letalski prevoznik dolguje potniku v primeru odpovedi leta, vključuje tudi provizijo, ki jo je prejela oseba, ki je delovala kot posrednik med njima.

Sodišče je s sodbo na to vprašanje odgovorilo pritrdilno, razen če je bila ta provizija določena, ne da bi ta letalski prevoznik za to vedel, kar pa mora preveriti nacionalno sodišče.

Celotno besedilo sodbe v zadevi C‑601/17 je dostopno na povezavi
VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?
Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2017

Glavne potrošniške teme

O mreži EPC

Mrežo Evropskih potrošniških centrov (ECC net) je leta 2005 vzpostavila Evropska unija z namenom, da bi bili potrošniki bolje obveščeni o pravicah na skupnem notranjem trgu, in da bi imeli v primeru težav pri uveljavljanju pravic na voljo brezplačno pomoč.

Mreža evropskih potrošniških centrov vključuje centre, ki delujejo v vseh državah članicah, sodelujeta pa tudi Norveška in Islandija. Vsi centri v mreži delujejo po enakih pravilih in zasledujejo enake cilje, ki so začrtani v programskih dokumentih Evropske komisije.

Delovanje mreže EPC sodi med skupne ukrepe Evropske komisije in držav članic na področju zagotavljanja informacij in pomoči potrošnikom pri uveljavljanju njihovih pravic.

Mreža EPC:

O nas

Evropski potrošniški center Slovenija
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Kotnikova 5
1000 Ljubljana

e-naslov:
epc.mgrt@gov.si (za splošna vprašanja o EPC, vprašanja novinarjev)
ECCNET-SI@ec.europa.eu (za vprašanja potrošnikov o njihovih pravicah)
telefon: 01 400 3729

Uradne ure centra so vsak delovnik med 9.00 in 13.00.

V primeru obiska vas prosimo za predhodno najavo.

Listina kakovosti Mreže EPC

Sofinanciranje

European Union

Sofinancirano s strani Evropske unije