Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.
EPC
MGRT

Dogodki in publikacije

Safer Streaming - varna raba storitev videa na zahtevo


17.06.2020

Safer Streaming - varna raba storitev videa na zahtevo

Zaradi pandemije koronavirusa je veliko ljudi svoj čas preživljajo v zavetju svojih domov, zaradi česar je bila zelo povečana raba interneta, predvsem iz pragmatičnih razlogov, kot je nakupovanje, izobraževanje, delo od doma, pa  tudi za namene krajšanja obilice časa, ki ga nismo mogli izkoristiti za druženje, obiskovanje dogodkov, potovanja in podobno.

V okviru prevar in goljufij, povezanih z nepoštenimi poslovnimi praksami pri spletni prodaji blaga in storitev, je bil zaznan porast le-teh pri uporabnikih storitev videa na zahtevo oz. pretočnih prenosih video vsebin. Ob poplavi ponudbe je nepozoren uporabnik težje ugotavljal pristnost ponudnikov in zato lažje nasedal pastem predrznih kriminalcev.  

EPC Avstrija je v sodelovanju s F&MA (Film und Musik Austria) pripravil brošuro, ki je tudi svojevrsten vodič za varno pretakanje video vsebin - Safer Streaming: Grožnje nezakonitih storitev videa na zahtevo in kaj lahko naredite glede tega. V njej potrošniki najdejo koristne informacije, ki jim lahko pomagajo prepoznati lažne ali nelegalne ponudnike oz. ponudbe, pa tudi nasvete, kako ukrepati v primeru, da postanejo žrtev prevarantov. 

 
VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?
Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2019

Glavne potrošniške teme

O mreži EPC

Mrežo Evropskih potrošniških centrov (ECC net) je leta 2005 vzpostavila Evropska unija z namenom, da bi bili potrošniki bolje obveščeni o pravicah na skupnem notranjem trgu, in da bi imeli v primeru težav pri uveljavljanju pravic na voljo brezplačno pomoč.

Mreža evropskih potrošniških centrov vključuje centre, ki delujejo v vseh državah članicah, sodelujeta pa tudi Norveška in Islandija. Vsi centri v mreži delujejo po enakih pravilih in zasledujejo enake cilje, ki so začrtani v programskih dokumentih Evropske komisije.

Delovanje mreže EPC sodi med skupne ukrepe Evropske komisije in držav članic na področju zagotavljanja informacij in pomoči potrošnikom pri uveljavljanju njihovih pravic.

Mreža EPC:

O nas

Evropski potrošniški center Slovenija
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Kotnikova 5
1000 Ljubljana

Kontakt za novinarska in splošna vprašanja:
epc.mgrt@gov.si

Kontakti za vprašanja potrošnikov in svetovanje:
ECCNET-SI@ec.europa.eu (za vprašanja potrošnikov o njihovih pravicah)
telefon za svetovanje: 01 400 3729

Svetovanje potrošnikom po telefonu poteka vsak torek in četrtek med 10.00 in 11.00 uro.

V primeru obiska vas prosimo za predhodno najavo.

Listina kakovosti Mreže EPC

Sofinanciranje

European Union

Sofinancirano s strani Evropske unije