Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.
EPC
MGRT

Rešene pritožbe potrošnikov

Povračilo za odpovedan let v času epidemije


25.08.2020

Povračilo za odpovedan let v času epidemije

Potrošnik je januarja 2020 vplačal rezervacijo leta Dunaj-Ženeva v višini 178,33 €, ki naj bi se zgodil ob koncu marca 2020, torej v času razmaha covid-19. Prevoznik je potrošnika potem, ko naj bi se let že izvedel, obvestil, da je bil le-ta odpovedan in da mu v znak dobre volje ponujajo brezplačno spremembo datuma, kar je nenavadno glede na določilo iz Uredbe (ES) 261/2004 o obveznosti prevoznika v primeru odpovedi leta z njegove strani. 

Ker se prevoznik na zahtevo potrošnika za povračilo ni odzval, se je ta za pomoč obrnil na EPC Slovenija. Po posredovanju kolegov iz Avstrije, ki jim je bil primer predan, saj je šlo za avstrijskega prevoznika Austrian Airlines, je prevoznik odobril vračilo stroškov v roku, ki ga je določil EPC, a brez stroška za prtljago. EPC Avstrija je prevoznika opozoril, da je dolžan izplačati tudi strošek prtljage, saj pogodba med kupcem in prodajalcem ni bila izpolnjena.

Ko je potrošnik javil, da je dobil nakazano polno vsoto rezervirane vozovnice vključno s stroškom prtljage, smo primer lahko zaključili.
 
 
 
*Foto: Markus Spiske, Unsplash.comVZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?

Vračilo kupnine.
28.12% - 311
Vračilo kupnine in odškodnino.
7.23% - 80
Nadomestni let.
27.12% - 300
Nadomestni let in odškodnino.
2.89% - 32
Nadomestni let + oskrbo in odškodnino.
2.26% - 25
Nič od navedenega.
22.6% - 250

Št. glasov: 1106 - 90.22%
Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2019

Glavne potrošniške teme

O mreži EPC

Mrežo Evropskih potrošniških centrov (ECC net) je leta 2005 vzpostavila Evropska unija z namenom, da bi bili potrošniki bolje obveščeni o pravicah na skupnem notranjem trgu, in da bi imeli v primeru težav pri uveljavljanju pravic na voljo brezplačno pomoč.

Mreža evropskih potrošniških centrov vključuje centre, ki delujejo v vseh državah članicah, sodelujeta pa tudi Norveška in Islandija. Vsi centri v mreži delujejo po enakih pravilih in zasledujejo enake cilje, ki so začrtani v programskih dokumentih Evropske komisije.

Delovanje mreže EPC sodi med skupne ukrepe Evropske komisije in držav članic na področju zagotavljanja informacij in pomoči potrošnikom pri uveljavljanju njihovih pravic.

Mreža EPC:

O nas

Evropski potrošniški center Slovenija
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Kotnikova 5
1000 Ljubljana

Kontakti:
epc.mgrt@gov.si (za splošna vprašanja o EPC, vprašanja novinarjev)
ECCNET-SI@ec.europa.eu (za vprašanja potrošnikov o njihovih pravicah)
telefon za svetovanje: 01 400 3729

Svetovanje potrošnikom po telefonu poteka vsak torek in četrtek med 10.00 in 11.00 uro.

V primeru obiska vas prosimo za predhodno najavo.

Listina kakovosti Mreže EPC

Sofinanciranje

European Union

Sofinancirano s strani Evropske unije