Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.
EPC
MGRT

Novice

Poškodovana prtljaga na potovanju s turistično agencijo – pri komu vložiti pritožbo?


06.02.2019

Poškodovana prtljaga na potovanju s turistično agencijo – pri komu vložiti pritožbo?

Na EPC se je za nasvet obrnila potnica, ki se je konec leta 2018 odpravila na križarjenje s turistično agencijo. Po prihodu s križarjenja je sledil avtobusni prevoz domov, kjer je opazila, da je njen kovček, ki je bil ob predaji avtobusnem prevozniku v odličnem stanju, popolnoma polomljen. Pritožila se je pri turistični agenciji, kjer so jo preusmerili na avtobusnega prevoznika, ta pa na zavarovalnico, s katero ima sklenjeno odškodninsko zavarovanje. Ta je zahtevek brez obrazložitve zavrnila.

Potnico zanima, kdo od vpletenih je odgovoren za njeno prtljago – od koga torej lahko terja odškodnino.

Na EPC smo potnici svetovali, da odgovor na vprašanje, ali je turistična agencija odgovorna za potnikovo prtljago in ali ji je dolžna izplačati odškodnino, poišče v splošnih pogojih poslovanja turistične agencije, s katero je potovala. Prevoz prtljage sicer običajno poteka na potnikov riziko, kar pomeni, da organizator ne odgovarja za uničeno ali izgubljeno prtljago, kakor tudi ne za krajo prtljage in dragocenosti iz nastanitvenih objektov (sobe, apartmaji) in prevoznih sredstev (letal, avtobusov, ladij...). Potnik se mora v primeru poškodbe prtljage torej obrniti na prevoznika, ki je bil odgovoren za prevoz in od njega zahtevati odškodnino. Več informacij o višini odškodnine in postopku uveljavljanja le-te je dostopnih v splošnih poslovnih pogojih prevoznika, ki poleg zakonodaje urejajo pravno razmerje med njim in potnikom. Turistična agencija bi morala potnike s splošnimi pogoji poslovanja prevoznika seznaniti pred sklenitvijo pogodbe o paketnem potovanju.

Potnico smo tudi obvestili, da se - če gre za tujega prevoznika, ki ima sedež v drugi državi članici EU, Norveški ali Islandiji in če sama pri uveljavljanju zahtevka za odškodnino ne bo uspešna - lahko ponovno obrne na EPC, kjer bomo na podlagi dokumentacije (pogodbe o potovanju, potrdila o plačilu, dokazila o poškodbi in korespondence z agencijo in prevoznikom v zvezi s poškodbo prtljage) preučili celoten primer in ga, če bo utemeljen, obravnavali v okviru Mreže EPC.
VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?

Vračilo kupnine.
32.14% - 252
Vračilo kupnine in odškodnino.
8.29% - 65
Nadomestni let.
26.79% - 210
Nadomestni let in odškodnino.
2.93% - 23
Nadomestni let + oskrbo in odškodnino.
2.42% - 19
Nič od navedenega.
14.29% - 112

Št. glasov: 784 - 86.86%
Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2018

Glavne potrošniške teme

O mreži EPC

Mrežo Evropskih potrošniških centrov (ECC net) je leta 2005 vzpostavila Evropska unija z namenom, da bi bili potrošniki bolje obveščeni o pravicah na skupnem notranjem trgu, in da bi imeli v primeru težav pri uveljavljanju pravic na voljo brezplačno pomoč.

Mreža evropskih potrošniških centrov vključuje centre, ki delujejo v vseh državah članicah, sodelujeta pa tudi Norveška in Islandija. Vsi centri v mreži delujejo po enakih pravilih in zasledujejo enake cilje, ki so začrtani v programskih dokumentih Evropske komisije.

Delovanje mreže EPC sodi med skupne ukrepe Evropske komisije in držav članic na področju zagotavljanja informacij in pomoči potrošnikom pri uveljavljanju njihovih pravic.

Mreža EPC:

O nas

Evropski potrošniški center Slovenija
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Kotnikova 5
1000 Ljubljana

e-naslov:
epc.mgrt@gov.si (za splošna vprašanja o EPC, vprašanja novinarjev)
ECCNET-SI@ec.europa.eu (za vprašanja potrošnikov o njihovih pravicah)
telefon: 01 400 3729

Uradne ure centra so vsak delovnik med 9.00 in 13.00.

V primeru obiska vas prosimo za predhodno najavo.

Listina kakovosti Mreže EPC

Sofinanciranje

European Union

Sofinancirano s strani Evropske unije