Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.
EPC
MGRT

Spletno nakupovanje

Poročilo Mreže EPC: Spletne rezervacije počitnic


22.05.2017

Poročilo Mreže EPC: Spletne rezervacije počitnic

 

Vse več potrošnikov načrtuje in organizira svoje počitnice prek spleta. Po podatkih Eurostata je v letu 2015 39% potrošnikov v EU za iskanje ponudb ali rezervacijo potovalnih storitev uporabljajo svetovni splet. Podatki kažejo, da se uporaba spleta pri rezervacijah hotelskih nastanitev, prevoza, najema vozil in podobnih storitev iz leta v leto povečuje.

Kljub temu, da so tovrstne rezervacije preproste in jih lahko hitro opravimo, se določen odstotek potrošnikov zaradi »strategij«, ki jih platforme, turistične agencije, hoteli, podjetja za najem vozil ali letalski prevozniki uporabljajo v zvezi z navajanjem cen, počuti zavedene.

Mreža Evropskih potrošniških centrov je zato izvedla raziskavo, ali se cene letalskih prevozov, hotelov, vozil, časovnega zakupa ali drugih počitniških storitev, ki so navedene na začetku postopka rezervacije, ujemajo s ceno, ki jo na koncu dejansko plača potrošnik.

Rezultati so pokazali, da razlike med ceno, navedeno ob rezervaciji, in končno ceno obstajajo, in sicer jih je največ na področju letalskega prevoza. Do višjih cen, ki jih na koncu plača potrošnik, prihaja zaradi dodanih administrativnih stroškov postopka, provizij pri plačilih s kreditno kartico in pristojbin za prijavljanje potnikov na let.

Poleg celotnega poročila (v angleščini) je na voljo tudi kratek povzetek ter nasveti, na kaj je treba pri spletnih rezervacijah paziti, da se izognemo kasnejšim negativnim presenečenjem (v slovenščini).  
VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?
Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2020

Glavne potrošniške teme

O mreži EPC

Mrežo Evropskih potrošniških centrov (ECC net) je leta 2005 vzpostavila Evropska unija z namenom, da bi bili potrošniki bolje obveščeni o pravicah na skupnem notranjem trgu, in da bi imeli v primeru težav pri uveljavljanju pravic na voljo brezplačno pomoč.

Mreža evropskih potrošniških centrov vključuje centre, ki delujejo v vseh državah članicah, sodelujejo pa tudi Norveška, Islandija in Združeno kraljestvo. Vsi centri v mreži delujejo po enakih pravilih in zasledujejo enake cilje, ki so začrtani v programskih dokumentih Evropske komisije.

Delovanje mreže EPC sodi med skupne ukrepe Evropske komisije in držav članic na področju zagotavljanja informacij in pomoči potrošnikom pri uveljavljanju njihovih pravic.

Mreža EPC:

O nas

Evropski potrošniški center Slovenija
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Kotnikova 5
1000 Ljubljana

Kontakt za novinarska in splošna vprašanja:
epc.mgrt@gov.si

Kontakti za vprašanja potrošnikov in svetovanje:
ECCNET-SI@ec.europa.eu (za vprašanja potrošnikov o njihovih pravicah)
telefon za svetovanje: 01 400 3729

Svetovanje potrošnikom po telefonu poteka vsak torek in četrtek med 10.00 in 11.00 uro.

V primeru obiska vas prosimo za predhodno najavo.

Listina kakovosti Mreže EPC

Sofinanciranje

European Union

Sofinancirano s strani Evropske unije