Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.
EPC
MGRT

Potovanje

Pojav lažnih profilov ponudnikov na Airbnb


30.12.2015

Pojav lažnih profilov ponudnikov na Airbnb

Airbnb je priljubljena spletna platforma, ki povezuje iskalce in ponudnike nastanitev ter iskalcem nastanitev, ki želijo doživeti pristno izkušnjo z lokalnimi prebivalci ponuja zanimivo alternativo. Pri uporabi spletne strani je poskrbljeno za varnost, saj se morajo vsi uporabniki pred uporabo registrirati in ustvariti svoj osebni profil, vendar je pri rezervaciji nastanitve vseeno potrebna dodatna pazljivost. Pojavljajo se namreč lažni profili ponudnikov, ki skušajo ogoljufati uporabnike, zato je pomembno vedeti, da ste kot uporabnik Airbnb v procesu rezervacije in plačila zaščiteni samo, dokler celotna rezervacija in postopek plačila potekata izključno preko spletne strani Airbnb.

Na Evropski potrošniški center se je obrnila potrošnica, ki je pri rezervaciji nastanitve preko Airbnb naletela na prevaro, zaradi katere je bila oškodovana za 800,00 EUR. Zanimala se je za nastanitev pri ponudniku iz Avstrije, ta pa je njuno komunikacijo iz spletne strani Airbnb preusmeril na zasebni elektronski naslov. Tudi plačilo rezervacije je uporabnica opravila z bančnim nakazilom na podlagi podatkov, ki jih je prejela na zasebni elektronski naslov.

Na žalost posredovanje Evropskega potrošniškega centra v konkretnem primeru ne bi bilo uspešno, saj gre za namerno prevaro, goljufivega ponudnika pa potrošniki lahko prijavijo pri policiji.

V nadaljevanju vam ponujamo nekaj ključnih nasvetov, kako prepoznati prevaro in se zavarovati pred lažnimi profili ponudnikov nastanitev:
- vedno preverite profil ponudnika in ocene prejšnjih uporabnikov glede konkretne ponudbe (preverite, koliko časa je ponudnik že registriran, oglejte si slike ponudbe in preberite komentarje in ocene prejšnjih uporabnikov),
- s ponudnikom vedno komunicirajte le preko spletne strani Airbnb in nikoli preko zasebnih elektronskih naslovov (s ponudnikom komunicirajte tako, da uporabite ikono pisemske ovojnice na spletni strani),
- plačilo rezervacije vedno opravite preko spletne strani Airbnb in nikoli ne plačajte na podlagi podatkov, ki ste jih prejeli na zasebni elektronski naslov (v kolikor vas želi ponudnik prepričati, da bi nastanitev plačali izven spletne strani,sumljivo vsebino z ikono zastavice prijavite administratorjem strani, ki bodo ponudnika preverili in po potrebi blokirali).
VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?

Vračilo kupnine.
7.6% - 358
Vračilo kupnine in odškodnino.
2% - 94
Nadomestni let.
7.84% - 369
Nadomestni let in odškodnino.
0.91% - 43
Nadomestni let + oskrbo in odškodnino.
0.7% - 33
Nič od navedenega.
43.64% - 2055

Št. glasov: 4709 - 62.69%
Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2020

Glavne potrošniške teme

O mreži EPC

Mrežo Evropskih potrošniških centrov (ECC net) je leta 2005 vzpostavila Evropska unija z namenom, da bi bili potrošniki bolje obveščeni o pravicah na skupnem notranjem trgu, in da bi imeli v primeru težav pri uveljavljanju pravic na voljo brezplačno pomoč.

Mreža evropskih potrošniških centrov vključuje centre, ki delujejo v vseh državah članicah, sodelujejo pa tudi Norveška, Islandija in Združeno kraljestvo. Vsi centri v mreži delujejo po enakih pravilih in zasledujejo enake cilje, ki so začrtani v programskih dokumentih Evropske komisije.

Delovanje mreže EPC sodi med skupne ukrepe Evropske komisije in držav članic na področju zagotavljanja informacij in pomoči potrošnikom pri uveljavljanju njihovih pravic.

Mreža EPC:

O nas

Evropski potrošniški center Slovenija
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Kotnikova 5
1000 Ljubljana

Kontakt za novinarska in splošna vprašanja:
epc.mgrt@gov.si

Kontakti za vprašanja potrošnikov in svetovanje:
ECCNET-SI@ec.europa.eu (za vprašanja potrošnikov o njihovih pravicah)
telefon za svetovanje: 01 400 3729

Svetovanje potrošnikom po telefonu poteka vsak torek in četrtek med 10.00 in 11.00 uro.

V primeru obiska vas prosimo za predhodno najavo.

Listina kakovosti Mreže EPC

Sofinanciranje

European Union

Sofinancirano s strani Evropske unije