Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.
EPC
MGRT

Novice

Odpravljena diskriminacija pri nakupu vozil Tesla v Avstriji


19.06.2019

Odpravljena diskriminacija pri nakupu vozil Tesla v Avstriji

Na EPC se je v zadnjem času obrnilo več slovenskih potrošnikov, ki so se zanimali za nakup vozil znamke Tesla pri prodajalcih v Avstriji, Nemčiji in Italiji, vendar naročila niso uspeli oddati. Potrošniku, ki je želel naročiti vozilo Tesla Model 3 pri prodajalcu v Gradcu, je prodajalec pojasnil, da mu zaradi prebivališča v Sloveniji konkretnega vozila ne morejo prodati. Pri tem so se sklicevali na domnevna davčna pravila, zaradi katerih v Avstriji ni mogoče vozila Tesla prodati rezidentu države, ki sodi med t.i. Tesla »non-core« države, tj. države, v katerih podjetje nima svoje podružnice oziroma sedeža. Potrošnik bi si torej, če bi želel kupiti vozilo, po njihovem moral urediti prebivališče v Avstriji ali pa vozilo kupiti preko posrednika v Nemčiji, ki bi nato vozilo »izvozil« v Slovenijo, kar bi stalo dodatnih 4.000 evrov.

Potrošniku smo svetovali, da prodajalca opozori, da skladno z zakonodajo EU diskriminacija tuje stranke, ki želi kupiti blago pod enakimi pogoji kot lokalna stranka ni dovoljena. Prepoved diskriminacije na podlagi državljanstva, ki zajema tudi posredno diskriminacijo, je splošno načelo prava EU, določeno v 18. členu Pogodbe o delovanju Evropske unije in 21. členu Listine Evropske unije o temeljnih pravicah ter v posebnih določbah navedene Pogodbe v zvezi s svoboščinami notranjega trga. Diskriminacijo prepoveduje tudi 20. člen Direktive o storitvah na notranjem trgu, skladno s katerim bi morale države članice zagotoviti, da splošni pogoji za dostop do storitve, ki jih ponudnik da na voljo širši javnosti, ne vsebujejo diskriminatornih določb zaradi državljanstva ali prebivališča prejemnika. Nenazadnje, od konca lanskega leta se uporablja tudi Uredba o naslovitvi neupravičenega geografskega blokiranja in drugih oblik diskriminacije na podlagi državljanstva, kraja prebivališča ali kraja sedeža strank na notranjem trgu, ki izrecno določa, da trgovec ne sme uporabljati drugačnih splošnih pogojev za dostop do blaga ali storitev iz razlogov, povezanih s strankinim državljanstvom, krajem prebivališča ali krajem sedeža, ko želi stranka kupiti blago od trgovca in se to blago prevzame v prostorih trgovca.

Potrošnik se je po nasvetu EPC znova obrnil na avstrijskega prodajalca in poskušal naročiti vozilo, vendar je prodajalec vztrajal pri svojem, zato smo se odločili, da zadevo obravnavamo v okviru Mreže EPC. Vzpostavili smo stik z EPC v Avstriji ter jim posredovali pritožbo, v kateri smo utemeljili potrošnikove pravice v konkretnem primeru, EPC v Avstriji pa je v zvezi s pritožbo kontaktiral sedež podjetja na Dunaju. Kmalu smo prejeli odgovor, da podjetje Tesla, v skladu z zakonodajo, ki prepoveduje diskriminacijo potrošnikov, uporablja načelo prodaje blaga/izdelkov pod enakimi pogoji kot lokalnim potrošnikom (t.i. »shop like a lokal rule«), zato potrošnika pozivajo, da znova vzpostavi stik z oddelkom prodaje, kjer bodo še enkrat pregledali njegov primer.
Potem, ko je potrošnik znova obiskal prodajno mesto v Avstriji, nas je obvestil, da je prodajalec po posredovanju Mreže EPC sprejel njegovo naročilo, poleg tega pa so zatrdili, da bodo enako ravnali tudi v vseh ostalih primerih morebitnih naročil iz Slovenije.

V primeru težav se lahko potrošniki po pomoč še vedno obrnejo na EPC.

 
VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?

Vračilo kupnine.
29.8% - 259
Vračilo kupnine in odškodnino.
7.83% - 68
Nadomestni let.
26.81% - 233
Nadomestni let in odškodnino.
3.22% - 28
Nadomestni let + oskrbo in odškodnino.
2.65% - 23
Nič od navedenega.
17.84% - 155

Št. glasov: 869 - 88.15%
Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2018

Glavne potrošniške teme

O mreži EPC

Mrežo Evropskih potrošniških centrov (ECC net) je leta 2005 vzpostavila Evropska unija z namenom, da bi bili potrošniki bolje obveščeni o pravicah na skupnem notranjem trgu, in da bi imeli v primeru težav pri uveljavljanju pravic na voljo brezplačno pomoč.

Mreža evropskih potrošniških centrov vključuje centre, ki delujejo v vseh državah članicah, sodelujeta pa tudi Norveška in Islandija. Vsi centri v mreži delujejo po enakih pravilih in zasledujejo enake cilje, ki so začrtani v programskih dokumentih Evropske komisije.

Delovanje mreže EPC sodi med skupne ukrepe Evropske komisije in držav članic na področju zagotavljanja informacij in pomoči potrošnikom pri uveljavljanju njihovih pravic.

Mreža EPC:

O nas

Evropski potrošniški center Slovenija
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Kotnikova 5
1000 Ljubljana

e-naslov:
epc.mgrt@gov.si (za splošna vprašanja o EPC, vprašanja novinarjev)
ECCNET-SI@ec.europa.eu (za vprašanja potrošnikov o njihovih pravicah)
telefon: 01 400 3729

Uradne ure centra so vsak delovnik med 9.00 in 13.00.

V primeru obiska vas prosimo za predhodno najavo.

Listina kakovosti Mreže EPC

Sofinanciranje

European Union

Sofinancirano s strani Evropske unije