Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.
EPC
MGRT

Dogodki in publikacije

Nova agenda za potrošnike


30.11.2020

Nova agenda za potrošnike

Evropska komisija je 13. novembra 2020 sprejela novo agendo za potrošnike, ki posodablja splošni strateški okvir politike EU za varstvo potrošnikov. Agenda naj bi EU pripravila na:

  • reševanje novih izzivov na področju pravic potrošnikov in priložnosti za opolnomočenje potrošnikov, ki jih prinašajo zeleni in digitalni prehod ter pandemija covida in načrti za okrevanje po njej
  • učinkovitejšo zaščito ranljivih potrošnikov v novih gospodarskih razmerah, nastalih zaradi krize COVID-19, ob upoštevanju pričakovanih posledic krize
  • vse večji pomen mednarodnega sodelovanja in učinkovitega izvrševanja pri zaščiti pravic potrošnikov v dobi globalizacije

Da bi podprla to pobudo, je Komisija izvedla odprto javno posvetovanje na ravni EU, ki je potekalo od junija do oktobra 2020. Javno posvetovanje je dragoceno prispevalo k oblikovanju nove agende za potrošnike, ki jo je Evropska komisija sprejela 13. novembra 2020. Rezultati posvetovanja so na voljo v zbirnem poročilu.

Strategija za politiko varstva potrošnikov
(spletno mesto EU)

Nova agenda za potrošnike
(sporočilo Evropske komisije Evropskemu parlamentu in Svetu EU)

Evropska komisija potrošnikom omogoča, da postanejo gonilna sila prehoda
(sporočilo za javnost)

 
VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?
Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2020

Glavne potrošniške teme

O mreži EPC

Mrežo Evropskih potrošniških centrov (ECC net) je leta 2005 vzpostavila Evropska unija z namenom, da bi bili potrošniki bolje obveščeni o pravicah na skupnem notranjem trgu, in da bi imeli v primeru težav pri uveljavljanju pravic na voljo brezplačno pomoč.

Mreža evropskih potrošniških centrov vključuje centre, ki delujejo v vseh državah članicah, sodelujejo pa tudi Norveška, Islandija in Združeno kraljestvo. Vsi centri v mreži delujejo po enakih pravilih in zasledujejo enake cilje, ki so začrtani v programskih dokumentih Evropske komisije.

Delovanje mreže EPC sodi med skupne ukrepe Evropske komisije in držav članic na področju zagotavljanja informacij in pomoči potrošnikom pri uveljavljanju njihovih pravic.

Mreža EPC:

O nas

Evropski potrošniški center Slovenija
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Kotnikova 5
1000 Ljubljana

Kontakt za novinarska in splošna vprašanja:
epc.mgrt@gov.si

Kontakti za vprašanja potrošnikov in svetovanje:
ECCNET-SI@ec.europa.eu (za vprašanja potrošnikov o njihovih pravicah)
telefon za svetovanje: 01 400 3729

Svetovanje potrošnikom po telefonu poteka vsak torek in četrtek med 10.00 in 11.00 uro.

V primeru obiska vas prosimo za predhodno najavo.

Listina kakovosti Mreže EPC

Sofinanciranje

European Union

Sofinancirano s strani Evropske unije