Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.
EPC
MGRT

Novice

Nakupu vzmetnice prek spleta: potrošnik ima pravico da blago vrne v 14 dneh


28.03.2019

Nakupu vzmetnice prek spleta: potrošnik ima pravico da blago vrne v 14 dneh

Nemški potrošnik ja na spletni strani domačega prodajalca kupil vzmetnico. Ob prejemu je odstranil zaščitno folijo, kasneje pa se je odločil uveljaviti pravico do odstopa od pogodbe v 14 dneh in torej vzmetnico vrniti prodajalcu ter zahtevati vračilo kupnine v višini 1094, 52 evrov.

Prodajalec je njegov zahtevek zavrnil z navedbo, da Direktiva o pravicah potrošnikov izključuje pravico do odstopa od pogodbe v primeru »zapečatenega blaga, ki ni primerno za vračanje zaradi varovanja zdravja ali iz higienskih razlogov.«

O sporu je nato odločalo nemško zvezno Vrhovno sodišče, ki je na sodišče EU naslovilo predhodno vprašanje, ali blago, kot je vzmetnica, katere zaščito je potrošnik po dostavi odstranil, spada pod izjeme do pravice do odstopa od pogodbe, določene v Direktivi.

Sodišče je v sodbi (zadeva C-681/17) opozorilo, da je namen pravice do odstopa od pogodbe zaščititi potrošnika v posebnem položaju, ki nastane pri prodaji na daljavo, kjer si potrošnik ne more ogledati izdelka pred nakupom. S tem se potrošniku daje primeren rok za razmislek, med katerim lahko kupljeno blago, kolikor je potrebno pregleda in preizkusi, da se prepriča o naravi, lastnostih in delovanju blaga.

Sodišče je vzmetnico, glede odstopa od pogodbe, primerjalo z oblačilom, za katero direktiva izrecno določa možnost vračila po preizkusu ter poudarilo, da ni razvidno, da vzmetnica , čeravno morebiti uporabljena, ne bi bila primerna za ponovno uporabo ali prodajo. Pri tem je sodišče navedlo, da isto vzmetnico uporabljajo zaporedne stranke hotela, da obstaja trg rabljenih vzmetnico ter da je mogoče vzmetnice globinsko očistiti.

Glede na navedeno je sodišče EU odločilo, da vzmetnica, katere zaščito je potrošnik odstranil po dostavi, ne more spadati pod izjeme od pravice do odstopa od pogodbe. Vendar sodišče poudarja, da je potrošnik v skladu z direktivo odgovoren za vsako zmanjšano vrednost blaga, ki je posledica ravnanja, ki ni nujno potrebno za ugotavljanje narave, lastnosti in delovanja blaga, ne da bi zato izgubil pravico do odstopa od pogodbe.
VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?

Vračilo kupnine.
30.66% - 256
Vračilo kupnine in odškodnino.
8.02% - 67
Nadomestni let.
26.35% - 220
Nadomestni let in odškodnino.
3.23% - 27
Nadomestni let + oskrbo in odškodnino.
2.4% - 20
Nič od navedenega.
17.01% - 142

Št. glasov: 835 - 87.67%
Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2018

Glavne potrošniške teme

O mreži EPC

Mrežo Evropskih potrošniških centrov (ECC net) je leta 2005 vzpostavila Evropska unija z namenom, da bi bili potrošniki bolje obveščeni o pravicah na skupnem notranjem trgu, in da bi imeli v primeru težav pri uveljavljanju pravic na voljo brezplačno pomoč.

Mreža evropskih potrošniških centrov vključuje centre, ki delujejo v vseh državah članicah, sodelujeta pa tudi Norveška in Islandija. Vsi centri v mreži delujejo po enakih pravilih in zasledujejo enake cilje, ki so začrtani v programskih dokumentih Evropske komisije.

Delovanje mreže EPC sodi med skupne ukrepe Evropske komisije in držav članic na področju zagotavljanja informacij in pomoči potrošnikom pri uveljavljanju njihovih pravic.

Mreža EPC:

O nas

Evropski potrošniški center Slovenija
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Kotnikova 5
1000 Ljubljana

e-naslov:
epc.mgrt@gov.si (za splošna vprašanja o EPC, vprašanja novinarjev)
ECCNET-SI@ec.europa.eu (za vprašanja potrošnikov o njihovih pravicah)
telefon: 01 400 3729

Uradne ure centra so vsak delovnik med 9.00 in 13.00.

V primeru obiska vas prosimo za predhodno najavo.

Listina kakovosti Mreže EPC

Sofinanciranje

European Union

Sofinancirano s strani Evropske unije