Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.
EPC
MGRT

Novice

Italijanski organ za varstvo konkurence uvedel preiskavo zoper Ryanair zaradi spremenjenih pravil glede prtljage


03.10.2018

Italijanski organ za varstvo konkurence uvedel preiskavo zoper Ryanair zaradi spremenjenih pravil glede prtljage

Irski letalski prevoznik Ryanair je avgusta že drugič letos spremenil svoja pravila glede prtljage. Nova pravila se bodo pričela uporabljati s 1. novembrom, skladno z njimi pa bodo lahko potniki, ki ne bodo doplačali za prednostno vkrcanje na letalo, s seboj v letalo brezplačno odnesli le manjšo torbo velikosti 40x20x25 cm, za drug kos prtljage velikosti 55x40x20 in teže do 10 kg, ki ga ne bo mogoče več vzeti s seboj v kabino, pa bo treba doplačati 8 evrov.  V primeru, da bo prtljaga dodana po že opravljeni rezervaciji, doplačilo znaša 10 evrov, če bo dodana na letališču pri okencu za oddajo prtljage 20 evrov in 25 evrov v primeru, da bo dodana na mestu za vkrcanje (boarding gate). Za potnike, ki bodo doplačali storitev prednostnega vkrcanja, sprememb ne bo.

Navedene možnosti glede prtljage veljajo od 1. septembra dalje za lete, ki bodo opravljeni po 1. novembru.
Potniki, ki so vozovnice kupili pred 1. septembrom in bodo potovali po 1. novembru, lahko bodisi doplačajo za prednostno vkrcanje (8 evrov) bodisi oddano prtljago (10 evrov) ali pa se odločijo da ne bodo potovali in zahtevajo vračilo kupnine.

Italijanska potrošniška organizacija je uradno opozorila prevoznika, da vključi stroške prtljage v ceno navedeno v oglasu ali na svoji spletni strani, in tako zadosti zakonskim določilom glede preglednosti cen, sedaj pa je v zvezi s tem zoper prevoznika uvedel preiskavo tudi italijanski organ za varstvo konkurence. Poudarili so, da nova politika družbe Ryanair ne omogoča prave primerjave s cenami drugih letalskih prevoznikov, ker izkrivlja končno ceno vozovnice.

Pri Ryanairu so se na uvedbo preiskave odzvali z besedami, "da potnikom omogočajo, da s seboj v kabino brezplačno vzamejo en kos prtljage, da pa noben letalski potnik nima pravice do neomejenega števila kosov prtljage v kabini". Dodali so še, "da zaradi varnostnih razlogov večina letal, ki leti na kratke razadlje, ne omogoča, da bi vsak potnik lahko s seboj v kabino vzel dva kosa prtljage."

 

 

 

 
VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?
Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2017

Glavne potrošniške teme

O mreži EPC

Mrežo Evropskih potrošniških centrov (ECC net) je leta 2005 vzpostavila Evropska unija z namenom, da bi bili potrošniki bolje obveščeni o pravicah na skupnem notranjem trgu, in da bi imeli v primeru težav pri uveljavljanju pravic na voljo brezplačno pomoč.

Mreža evropskih potrošniških centrov vključuje centre, ki delujejo v vseh državah članicah, sodelujeta pa tudi Norveška in Islandija. Vsi centri v mreži delujejo po enakih pravilih in zasledujejo enake cilje, ki so začrtani v programskih dokumentih Evropske komisije.

Delovanje mreže EPC sodi med skupne ukrepe Evropske komisije in držav članic na področju zagotavljanja informacij in pomoči potrošnikom pri uveljavljanju njihovih pravic.

Mreža EPC:

O nas

Evropski potrošniški center Slovenija
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Kotnikova 5
1000 Ljubljana

e-naslov:
epc.mgrt@gov.si (za splošna vprašanja o EPC, vprašanja novinarjev)
ECCNET-SI@ec.europa.eu (za vprašanja potrošnikov o njihovih pravicah)
telefon: 01 400 3729

Uradne ure centra so vsak delovnik med 9.00 in 13.00.

V primeru obiska vas prosimo za predhodno najavo.

Listina kakovosti Mreže EPC

Sofinanciranje

European Union

Sofinancirano s strani Evropske unije