Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.
EPC
MGRT

Novice

Evropski parlament: v prihodnje nižje cene, višja hitrost in boljša varnost za uporabnike pametnih telefonov


15.11.2018

Evropski parlament: v prihodnje nižje cene, višja hitrost in boljša varnost za uporabnike pametnih telefonov

Strategija Gostuj kot doma (Roam Like at Home) je leta 2017 naredila konec stroškom gostovanja. Nova zakonodaja, ki jo je včeraj sprejel Evropski parlament pa bo omejevala cene za klice v drugo državo EU na 19 centov, sporočila (SMS) pa na šest centov.
Predlog direktive bolje ščiti uporabnike pametnih telefonov, vključno z uporabniki storitev, ki temeljijo na spletu (npr. Skype in WhatsApp), in krepi varnostne zahteve, tudi šifriranje. Uvaja pravico do ohranitve enake telefonske številke do enega meseca po prenehanju pogodbe in pravico do vračila neuporabljenega predplačniškega kredita po prenehanju pogodbe, kot tudi kompenzacijo v primerih zamude in zlorab pri zamenjavi operaterja.
Države članice bodo morale olajšati uvedbo omrežij 5G tako, da bodo do leta 2020 dale na voljo primeren spekter. S tem bodo skušale doseči cilj EU 5G kažipota, ki predvideva da bo imelo do leta 2020 vsaj eno veliko mesto vsake članice EU omrežje 5G.
Predlog direktive mora potrditi še Svet Evropske unije, nato pa bodo države članice imele na voljo dve leti za prenos direktive v nacionalno zakonodajo. Omejitev cen bo začela veljati 15. maja 2019.

 

 

 
VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?

Vračilo kupnine.
33.89% - 244
Vračilo kupnine in odškodnino.
8.47% - 61
Nadomestni let.
25.69% - 185
Nadomestni let in odškodnino.
2.78% - 20
Nadomestni let + oskrbo in odškodnino.
2.08% - 15
Nič od navedenega.
12.78% - 92

Št. glasov: 720 - 85.69%
Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2017

Glavne potrošniške teme

O mreži EPC

Mrežo Evropskih potrošniških centrov (ECC net) je leta 2005 vzpostavila Evropska unija z namenom, da bi bili potrošniki bolje obveščeni o pravicah na skupnem notranjem trgu, in da bi imeli v primeru težav pri uveljavljanju pravic na voljo brezplačno pomoč.

Mreža evropskih potrošniških centrov vključuje centre, ki delujejo v vseh državah članicah, sodelujeta pa tudi Norveška in Islandija. Vsi centri v mreži delujejo po enakih pravilih in zasledujejo enake cilje, ki so začrtani v programskih dokumentih Evropske komisije.

Delovanje mreže EPC sodi med skupne ukrepe Evropske komisije in držav članic na področju zagotavljanja informacij in pomoči potrošnikom pri uveljavljanju njihovih pravic.

Mreža EPC:

O nas

Evropski potrošniški center Slovenija
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Kotnikova 5
1000 Ljubljana

e-naslov:
epc.mgrt@gov.si (za splošna vprašanja o EPC, vprašanja novinarjev)
ECCNET-SI@ec.europa.eu (za vprašanja potrošnikov o njihovih pravicah)
telefon: 01 400 3729

Uradne ure centra so vsak delovnik med 9.00 in 13.00.

V primeru obiska vas prosimo za predhodno najavo.

Listina kakovosti Mreže EPC

Sofinanciranje

European Union

Sofinancirano s strani Evropske unije