Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.
EPC
MGRT

Rešene pritožbe potrošnikov

EPC potrošnikoma pomagal uveljaviti pravice zaradi odpovedanega leta


09.08.2019

EPC potrošnikoma pomagal uveljaviti pravice zaradi odpovedanega leta

Po končanih prvomajskih počitnicah smo na EPC prejeli več vprašanj in pritožb v zvezi z odpovedanimi leti irskega letalskega prevoznika iz italijanskega Trevisa na Gran Canario, v Cagliari in Neapelj. Med drugim sta se na EPC obrnila tudi potrošnika, ki bi morala dne 26.5.2019 potovati na Kanarske otoke, vendar je bil njun let najprej za 2 uri prestavljen, kasneje pa odpovedan. Potnika sta s strani prevoznika prejela SMS, v katerem so jima ponudili vračilo kupnine ali nadomestni let, za katerega sta kasneje izvedela, da bi bil iz istega letališča lahko šele čez en teden. To za potnika seveda ni bilo sprejemljivo, zato sta si sama poiskala nadomestni let z istim letalskim prevoznikom, in sicer iz Milana dva dni kasneje. O tem sta obvestila osebje prevoznika na okencu ter zahtevala preusmeritev na let iz Milana ter povračilo stroškov. Osebje jima je svetovalo, da zahtevek za preusmeritev in povračilo stroškov vložita preko spletne strani, kar sta tudi storila. Tri dni kasneje jima je prevoznik sporočil, da bodo vrnili kupnino za let, ki je bil odpovedan in da s tem zaključujejo primer. Potnika se s tem nista strinjala, saj sta se zaradi že rezerviranega apartmaja na Gran Canarii odločila nadaljevati pot, s čimer so bili povezani dodatni stroški, kot npr. stroški novih, dražjih, letalskih vozovnic, stroški prevoza do Milana in nočitve v hotelu, skupaj v višini 304,20 EUR.
Glede na to, da je prevoznik ponudil zgolj vračilo kupnine za prvotni let, sta se potnika po pomoč obrnila na EPC Slovenija, kjer smo preko irskega EPC posredovali pri prevozniku. Ta je potnikoma julija v celoti povrnil stroške, ki so nastali zaradi odpovedi leta.
VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?

Vračilo kupnine.
29.88% - 257
Vračilo kupnine in odškodnino.
7.91% - 68
Nadomestni let.
26.63% - 229
Nadomestni let in odškodnino.
3.14% - 27
Nadomestni let + oskrbo in odškodnino.
2.56% - 22
Nič od navedenega.
17.91% - 154

Št. glasov: 860 - 88.03%
Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2018

Glavne potrošniške teme

O mreži EPC

Mrežo Evropskih potrošniških centrov (ECC net) je leta 2005 vzpostavila Evropska unija z namenom, da bi bili potrošniki bolje obveščeni o pravicah na skupnem notranjem trgu, in da bi imeli v primeru težav pri uveljavljanju pravic na voljo brezplačno pomoč.

Mreža evropskih potrošniških centrov vključuje centre, ki delujejo v vseh državah članicah, sodelujeta pa tudi Norveška in Islandija. Vsi centri v mreži delujejo po enakih pravilih in zasledujejo enake cilje, ki so začrtani v programskih dokumentih Evropske komisije.

Delovanje mreže EPC sodi med skupne ukrepe Evropske komisije in držav članic na področju zagotavljanja informacij in pomoči potrošnikom pri uveljavljanju njihovih pravic.

Mreža EPC:

O nas

Evropski potrošniški center Slovenija
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Kotnikova 5
1000 Ljubljana

e-naslov:
epc.mgrt@gov.si (za splošna vprašanja o EPC, vprašanja novinarjev)
ECCNET-SI@ec.europa.eu (za vprašanja potrošnikov o njihovih pravicah)
telefon: 01 400 3729

Uradne ure centra so vsak delovnik med 9.00 in 13.00.

V primeru obiska vas prosimo za predhodno najavo.

Listina kakovosti Mreže EPC

Sofinanciranje

European Union

Sofinancirano s strani Evropske unije