Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.
EPC
MGRT

Novice

Črni petek 2021: Črni dan za okolje?


24.11.2021

 Črni petek 2021: Črni dan za okolje?

Črni petek napoveduje začetek prazničnih nakupov širom Evrope. Tako običajne kot spletne trgovine na ta dan beležijo enega najvišjih porastov prodaje v celem letu. Ampak, ali so oglaševane ponudbe res vredne naše pozornosti? In, ali obstajajo drugačne možnosti nakupovanja, ki so okolju bolj prijazne?

V mreži Evropskega potrošniške centra (EPC) smo pripravili nasvete pri “lovu na ugodne cene”, želimo pa tudi pokazati, zakaj spletno nakupovanje in trajnostna naravnanost nista nujno nezdružljivi.  

Pri lovu na najbolj ugodne ponudbe bodite previdni

Kupci v Evropi bi morali biti previdni, ko gre za ponudbe črnega petka ali kibernetskega ponedeljka, ki sledi kmalu zatem. Nekatere ponudbe se morda zdijo ugodne, vendar v resnici ni nujno tako.

Številne trgovine se ob popustih, ki jih ponujajo, sklicujejo na priporočeno maloprodajno ceno, toda pred črnim petkom te velikokrat ne ustrezajo dejanski tržni ceni. Oglaševalske obljube lahko torej namerno zavajajo potrošnike.

Potrpežljivost se izplača: bolje je počakati na čas po praznikih

Študije kažejo, da so pričakovanja kupcev glede popustov zelo visoka. Izjave, kot so »samo še 5 izdelkov« ali »ta izdelek si ogledujejo tudi druge stranke«, ustvarjajo dodaten pritisk na kupce. 

Če nakup ni nujen, se je zanj bolje odločiti po praznikih, kajti takrat lahko naletite na res ugodne cene. Ravno zato bo kdo od obdarovancev vesel božičnega darila v obliki bona.

Nasveti mreže EPC za trajnostno nakupovalno

Izogibajte se impulzivnim nakupom: Naredite nakupovalni seznam stvari, ki jih resnično potrebujete. Tako se boste izognili nepotrebnim dostavam in vračilom.

Naredite ciljni izbor izdelkov: uporabite orodja, ki jih ima na voljo spletna trgovina (recimo tabela velikosti) in ocene drugih uporabnikov. Verjetnost, da bo nakup zgrešen je na ta način manjša. 

Ustvarite si seznam želja: številne spletne trgovine ponujajo to funkcijo. Izdelke lahko označite in spremljate morebitne spremembe cen.

Primerjajte cene: Ne verjemite slepo, da je cena izdelka s popustom tudi najboljša. Primerjajte cene v običajnih in spletnih trgovinah.

Naročite se na novice izbrane prodajalne: Tako boste obveščeni o posebnih ponudbah vse leto.

Odločite se za trajnostno dostavo naročenih izdelkov: nekatere spletne trgovine ponujajo okolju prijazno embalažo. Dogovorite se za želeni termin dostave, po možnosti se izognite delnim dostavam. Dostava do prevzemnega mesta je bolj trajnostna kot dostava do vašega praga.

Trajnostno nakupovanje: Alternativa črnemu petku in kibernetskemu ponedeljku 

Leta 2020 so se številne trgovine po Evropi in svetu odločile za »zeleni petek«, okolju prijaznejšo nakupovalno alternativo. Podjetja so del svojega dobička namenila okoljskim projektom ali nadomestila povzročene emisije ogljika.

Tako imenovani “dan brez nakupov” (sobota, 27. 11.) želi postaviti pod vprašaj naše nakupovalne navade in ljudi spodbuja k zmanjšanju porabe.

Tako imenovani “Buy Back Friday”, ko posamezna podjetja v novembru ponudijo odkup rabljenih artiklov iz preteklih ponudb in “zelena nedelja” se osredotočata na rabljeno blago. Nakup rabljenega izdelka ne le podaljša življenjsko dobo izdelka, ampak tudi prihrani vire in denar.

Z drugačnimi pristopi se skuša izzvati in ponuditi alternativo črnemu petku in množičnemu korporativnemu potrošništvu z zagotavljanjem prostora za pravično, pregledno in premišljeno porabo.

Mreža EPC v prvih 9-ih mesecih

Covid-19 in ukrepi za zajezitev širjenja okužb so vplivali na porast spletne prodaje (vključno s čezmejno prodajo), pred vrati pa je tudi sezona povečanih nakupov. Potrošnike znotraj EU sicer varuje enotna potrošniška zakonodaja, a zmeraj obstaja možnost, da težave po nakupu ne bo mogoče (enostavno) rešiti. Vmesni statistični pregled mreže EPC (od 1. januarja do 30. septembra 2021) kaže sledeče: 

  • Število zahtevkov potrošnikov se po izrednih razmerah v letu 2020 nekoliko umirja. V prvih devetih mesecih je mreža EPC prejela 96.238 zahtevkov, od tega 80.934 vprašanj in 15.304 pritožb evropskih potrošnikov.
  • V tem obdobju je bilo zaprtih 17.988 oziroma 19 % vseh prejetih primerov (96.238); delež uspešno rešenih primerov je znašal 64 %, v 35 % ni prišlo do sporazumne rešitve med potrošnikom in ponudnikom, preostali primeri so bili preusmerjeni na druge ustrezne organe. Dobrih 7 % vseh prejetih primerov je bilo zavrnjenih (neutemeljeni zahtevki ali zahtevki izven pristojnosti delovanja mreže EPC in podobno).
  • Med zahtevki še zmeraj prevladujejo težave potrošnikov v prevoznem in turističnem sektorju (36.149 oziroma 38 % vseh zahtevkov), sledi jim področje nakupa blaga in storitev (24.453 oziroma 25 % vseh zahtevkov).
  • 69 % vseh zahtevkov prejetih v prvih devetih mesecih se je navezovalo na e-prodajo (89 % vseh prejetih pritožb in 65 % vseh prejetih vprašanj).

Med centri, ki jim je bilo glede na sedež ponudnika posredovanih največ zahtevkov, so EPC Nemčija (11.360 zahtevkov oziroma 11,8 % vseh zahtevkov v mreži), EPC Španija (9832 zahtevkov oziroma 10,22 % vseh zahtevkov) in EPC Nizozemska (7191 oziroma 7,47 % vseh zahtevkov). Po podatkih EPC Slovenija so tudi slovenski potrošniki imeli največ težav ravno s ponudniki iz omenjenih držav, predvsem v turističnem sektorju.

Zoper ponudnike s sedežem v Sloveniji je EPC Slovenija v obravnavo prejel 639 zahtevkov tujih potrošnikov, oziroma 0,66 % vseh zahtevkov v mreži EPC, v zvezi s ponudniki s sedežem v drugih državah članicah pa je EPC Slovenija kolegom v mreži posredoval 822 zahtevkov slovenskih potrošnikov, oziroma 0,85 % vseh zahtevkov v mreži EPC.

Pri čezmejnih nakupih imajo slovenski potrošniki največ vprašanj in težav v zvezi z:

  • garancijami in varnostjo izdelkov (232 zahtevkov, 25,4 %),
  • dostavo (120 zahtevkov, 13 %),
  • odstopom od pogodbe (116 zahtevkov, 13 %). 

 

 
VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?

Vračilo kupnine.
27.64% - 330
Vračilo kupnine in odškodnino.
7.12% - 85
Nadomestni let.
27.05% - 323
Nadomestni let in odškodnino.
3.02% - 36
Nadomestni let + oskrbo in odškodnino.
2.35% - 28
Nič od navedenega.
23.79% - 284

Št. glasov: 1194 - 90.97%
Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2020

Glavne potrošniške teme

O mreži EPC

Mrežo Evropskih potrošniških centrov (ECC net) je leta 2005 vzpostavila Evropska unija z namenom, da bi bili potrošniki bolje obveščeni o pravicah na skupnem notranjem trgu, in da bi imeli v primeru težav pri uveljavljanju pravic na voljo brezplačno pomoč.

Mreža evropskih potrošniških centrov vključuje centre, ki delujejo v vseh državah članicah, sodelujeta pa tudi Norveška in Islandija. Vsi centri v mreži delujejo po enakih pravilih in zasledujejo enake cilje, ki so začrtani v programskih dokumentih Evropske komisije.

Delovanje mreže EPC sodi med skupne ukrepe Evropske komisije in držav članic na področju zagotavljanja informacij in pomoči potrošnikom pri uveljavljanju njihovih pravic.

Mreža EPC:

O nas

Evropski potrošniški center Slovenija
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Kotnikova 5
1000 Ljubljana

Kontakt za novinarska in splošna vprašanja:
epc.mgrt@gov.si

Kontakti za vprašanja potrošnikov in svetovanje:
ECCNET-SI@ec.europa.eu (za vprašanja potrošnikov o njihovih pravicah)
telefon za svetovanje: 01 400 3729

Svetovanje potrošnikom po telefonu poteka vsak torek in četrtek med 10.00 in 11.00 uro.

V primeru obiska vas prosimo za predhodno najavo.

Listina kakovosti Mreže EPC

Sofinanciranje

European Union

Sofinancirano s strani Evropske unije