Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.
EPC
MGRT

Novice

Vesel in zdrav svetovni dan potrošnikovih pravic!


13.03.2020

Vesel in zdrav svetovni dan potrošnikovih pravic!

Na letošnji svetovni dan potrošnikov je mnogo potrošnikov zaskrbljenih. Zato ne moremo mimo vprašanja izbruha koronavirusa. Resnost razmer s koronavirusom potrjuje tako razglas pandemije Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), kot razglas epidemije s strani Vlade RS. Z vidika prizadevanja za preprečevanje ali omejitev širjenja v skupnosti je pomembna odgovornost posameznika, ki se mora situaciji prilagoditi tudi kot potrošnik. Pri tem so lahko v pomoč koristne potrošniške navade, kot so ponovna uporaba izdelkov, trajnostni pristopi in preudarno nakupovanje.

In čeprav je trenutno pomembno spoštovati varnost in pravice drugih (izolacija), se ob svetovnem dnevu varovanja potrošnikovih pravic spomnimo, da imajo te pravice svojo zgodovino  – niso nam bile podarjene, ampak jih je bilo treba zahtevati, da bi kot potrošniki na trgu lahko dosegli enakopravnejši položaj nasproti ponudnikom blaga in storitev. In pravzaprav je še vedno tako. Še vedno moramo pravice zahtevati in uveljavljati.

Potrošnik lahko svoje pravice sicer uveljavlja po celem svetu, a mu le nakupovanje in potovanje znotraj EU zagotavlja enotno raven varstva, poleg tega pa nudi tudi mnogotere koristi in ugodnosti:
  1) Kupovanje v EU in v bližini doma je bolj trajnostno od dostav blaga s celega sveta – trajnostni vidik se začne oblikovati pri nas samih!
  2) "Kupuj varno, kupuj v EU":  zagotavljanje varstva potrošnikov in njihovih pravic je med najpomembnejšimi nalogami na območju EU. S sistemom hitrega obveščanja RAPEX so državljani Evrope zaščiteni pred izpostavljenostjo nevarnim kemikalijam, tveganjem zadušitve in ostalimi tveganji  (nevarni proizvodi …).
  3) Brez neupravičene diskriminacije: z regulacijo neupravičenega geografskega blokiranja morajo spletne trgovine in podjetja svoje stranke obravnavati brez razlik glede na nacionalnost ali kraj bivanja in omogočiti vsem potrošnikom dostop do čezmejnih ponudb dobrin pod enakimi pogoji, kot veljajo za lokalne potrošnike.
  4) Kot evropski potrošnik imate pravico do informiranja, pravico izbire, pravico do varnosti ter varstva pravic in pravico do brezplačnega pravnega nasveta in pomoči v pritožbenih postopkih – obrnite se na  slovenski Evropski potrošniški center, kjer smo vam pripravljeni pomagati!
VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?
Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2019

Glavne potrošniške teme

O mreži EPC

Mrežo Evropskih potrošniških centrov (ECC net) je leta 2005 vzpostavila Evropska unija z namenom, da bi bili potrošniki bolje obveščeni o pravicah na skupnem notranjem trgu, in da bi imeli v primeru težav pri uveljavljanju pravic na voljo brezplačno pomoč.

Mreža evropskih potrošniških centrov vključuje centre, ki delujejo v vseh državah članicah, sodelujeta pa tudi Norveška in Islandija. Vsi centri v mreži delujejo po enakih pravilih in zasledujejo enake cilje, ki so začrtani v programskih dokumentih Evropske komisije.

Delovanje mreže EPC sodi med skupne ukrepe Evropske komisije in držav članic na področju zagotavljanja informacij in pomoči potrošnikom pri uveljavljanju njihovih pravic.

Mreža EPC:

O nas

Evropski potrošniški center Slovenija
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Kotnikova 5
1000 Ljubljana

Kontakti:
epc.mgrt@gov.si; 01 400 3757 (za splošna vprašanja o EPC, vprašanja novinarjev)
ECCNET-SI@ec.europa.eu (za vprašanja potrošnikov o njihovih pravicah)
telefon za svetovanje: 01 400 3729

Svetovanje potrošnikom po telefonu poteka vsak torek in četrtek med 10.00 in 11.00 uro.

V primeru obiska vas prosimo za predhodno najavo.

Listina kakovosti Mreže EPC

Sofinanciranje

European Union

Sofinancirano s strani Evropske unije